Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Vyšetrovanie handlovskej tragédie s 20 obeťami stále neukončili!

Baňa Handlová
Baňa Handlová

ŽILINA - Vyšetrovanie banského nešťastia v Handlovej, pri ktorom pred rokom prišlo o život 20 ľudí, ešte neukončili. Zatiaľ neobvinili ani žiadnu osobu, ktorá by mohla byť za tragédiu zodpovedná.

Vyplýva to z informácií trenčianskej krajskej prokuratúry a Hlavného banského úradu. Zástupcovia úradu naznačili, že napriek občasným haváriám, dosahuje bezpečnosť banských prevádzok na Slovensku štandardnú európsku úroveň. Pri nehodách vraj často zlyháva i ľudský faktor.

"Doposiaľ nebol cestou právnej pomoci z Českej republiky doručený znalecký posudok vyjadrujúci sa k okolnostiam, príčinám a spôsobu vzniku havárie dňa 10. augusta 2009. Po jeho doručení a následnom oboznámení špecializovaný vyšetrovací tím rozhodne o ďalšom postupe vo vyšetrovaní," poznamenal hovorca trenčianskej krajskej prokuratúry Marián Sipavý.

Doteraz podľa neho vypočuli viacerých svedkov, zabezpečiť sa podarilo i niekoľko znaleckých posudkov. Sipavý ani zástupcovia Hlavného banského úradu si však netrúfli odhadnúť, dokedy by vyšetrovanie mohlo byť ukončené. Dvadsiatka mužov zomrela pri explózii v bani približne 330 metrov pod zemou, keď sa snažila uhasiť požiar.

Nejasné tiež zostáva, kedy sa podarí ukončiť vyšetrovanie závalu v nováckej bani v roku 2006, pri ktorom prišli o život štyria ľudia. Obvineniu zatiaľ čelia štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), ktorí sa podľa polície na nešťastí podieľali. Za prečin všeobecného ohrozenia im v prípade odsúdenia hrozia štyri až desať rokov väzenia.

Obvodný banský úrad v Prievidzi v minulosti zistil, že hlavnou príčinou nešťastia bolo niekoľko nepriaznivých geologických faktorov. Zároveň naznačil, že v bani došlo i k porušeniam bezpečnosti pri práci. Vyšetrovacia komisia však pripustila, že nie je isté, či by sa v prípade dodržiavania bezpečnostných zásad podarilo závalu predísť. HBP za pochybenia pri bezpečnostných opatreniach prievidzský banský úrad vymeral pokutu vyše 33.000 eur.

Zástupcovia Hlavného banského úradu v Banskej Štiavnici pripomenuli, že každá banská prevádzka musí byť aspoň raz ročne podrobená kontrole. V uhoľných baniach pritom vraj býva frekvencia inšpekcií spravidla väčšia. Problémom údajne býva, že bezpečnostné predpisy porušujú zamestnanci na všetkých stupňoch riadenia.

"Zo štatistiky pracovnej úrazovosti vyplýva, že najčastejšími príčinami pracovných úrazov je používanie nebezpečných postupov alebo spôsobov práce vrátane konania bez oprávnenia a nedostatok osobných predpokladov na riadny pracovný výkon," uviedol úrad vo svojom vyhlásení.

Na Slovensku je v súčasnosti v prevádzke celkovo dvanásť baní. Ťaží sa v nich najmä hnedé uhlie, lignit, rudy a magnezit. Značná časť baní je predovšetkým na Hornej Nitre.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu