Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obete výbuchu v Handlovej mali údajne v krvi alkohol

Baňa Handlová
Baňa Handlová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Takmer všetkých 20 obetí vlaňajšieho banského nešťastia v Handlovej bolo v čase explózie pod zemou pod vplyvom alkoholu.

S odvolaním sa na informácie z utajeného vyšetrovacieho spisu to napísal týždenník Plus 7 dní. Viacerí pozostalí po baníkoch tvrdili, že muži pred osudným výbuchom v bani alkohol nepili. Baníci zomreli pri explózii, keď sa pokúšali uhasiť požiar pod zemou.

Podľa Plus 7 dní namerali v krvi devätnástich obetí explózie, ku ktorej došlo vlani v auguste, do 1,6 promile alkoholu. Pitvu tiel obetí vykonal Ústav súdneho lekárstva a medicínskych expertíz v Martine. "Garantujem vám, že tu sa nič nemanipulovalo. Dospeli sme k jednoznačným záverom a tie sme predložili polícii," povedal týždenníku šéf ústavu František Novomeský. Ďalšie podrobnosti odmietol zverejniť, pretože podľa zákona musí zachovávať mlčanlivosť.

V handlovskej bani prišli o život dve desiatky baníkov a záchranárov. Podľa vyjadrenia nemenovaného banského záchranára jeden z mužov, ktorí zomreli pri explózii v bani, pred zásahom hlásil, že pre požitie alkoholu nemôže nastúpiť do služby. "Nadriadený mu povedal, že to je jedno, sfárať dolu musí. Na ostatných to chcú podľa mňa našiť," tvrdil záchranár. Príčiny explózie vyšetruje banský úrad a polícia, preveruje ich tiež špeciálna komisia ministerstva hospodárstva so zahraničnými odborníkmi.

Alkohol sa vraj mohol dostať do krvi obetí aj následkom požiaru, ktorý sa pokúšali pod zemou uhasiť. Podľa informácií Plus 7 dní však bolo množstvo takto vzniknutého alkoholu už zohľadnené vo výsledkoch krvných testov.

Na Hornej Nitre sa v posledných rokoch stali viaceré nešťastia. Pri závale v bani pri Novákoch v novembri 2006 prišla o život štvorica baníkov. Počas explózie vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky o rok neskôr zomrelo osem ľudí a viacerí ďalší pracovníci fabriky sa zranili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu