Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Exriaditeľa vojenských lesov čaká súd za zastrelenie kamaráta

Vojenské Lesy
Vojenské Lesy

BRATISLAVA - Bývalý generálny riaditeľ vojenských lesov Štefan Drozd sa postaví pred súd za to, že vlani na strelnici údajne nešťastnou náhodou zastrelil svojho podriadeného. Prokuratúra totiž podala na zvolenský súd obžalobu, potvrdil hovorca krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár. Drozdovi hrozí za usmrtenie z nedbanlivosti trest do troch rokov.

Obžalobu podala prokuratúra v júni, Okresný súd vo Zvolene zatiaľ termín začiatku pojednávania neurčil. Pojednávanie by sa nezačalo len v prípade, že by Drozd s prokurátorom podpísal dohodu o vine a treste, čo sa však nestalo. "Neboli splnené všetky zákonné podmienky," uviedol Vozár. Pre uzavretie dohody, ktorá umožňuje trest znížiť o tretinu, je nutné, aby sa vinník priznal. Okrem toho musia byť jasné dôkazy o tom, že skutok spáchal práve on.

Nešťastie sa stalo minulý rok v auguste na strelnici vo vojenskom priestore Lešť na strednom Slovensku, keď muži skúšali pušku. Strela zasiahla ani nie šesťdesiatročného pracovníka lesov Michala Bobáka do hrudníka. Ministerstvo obrany vtedy tvrdilo, že nebohý muž bol Drozdovým dlhoročným priateľom a išlo o nešťastnú náhodu. Bližšie okolnosti budú známe na súde, ktorý dostane viacero znaleckých posudkov. Drozd bol po nehode odvolaný z funkcie generálneho riaditeľa vojenských lesov.

Za nešťastnú smrť kamaráta v minulosti stál pred súdom aj hokejista Marcel Hanzal. V lete 2008 ho Krajský súd v Žiline poslal do väzenia na štyri roky za to, že koncom augusta 2006 pri nehode zavinil smrť svojho vtedajšieho 21-ročného spoluhráča Štefana Blaha. Keďže šoféroval pod vplyvom alkoholu, hrozil mu trest do desiatich rokoch. Vo väznici nakoniec strávil dva roky, koncom júla ho totiž podmienečne prepustili za dobré správanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu