Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dzurinda: Slovensko by sa zapojilo do protiraketovej obrany

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by bolo ochotné zapojiť sa do amerického projektu protiraketovej obrany v Európe, ak by takúto ponuku dostalo. Bratislava tiež podporuje postoj Česka, ktoré má byť súčasťou zámeru. Novinárom to dnes povedal minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

Predchádzajúca vláda bola proti umiestneniu akýchkoľvek prvokov protiraketovej obrany na Slovensku.

"Keď príde ponuka na zapojenie, alebo keď dospejeme k záverom, že sa zmysluplne zapojiť dá, tak to urobíme," vyhlásil Dzurinda.

Bratislava tiež podporuje postoj susedného Česka, v ktorom má vraj byť v rámci protiraketovej obrany zriadené centrum predbežného varovania. O prostriedky na budovanie centra už Pentagon požiadal Kongres, napísali dnes české Hospodárske noviny. "Ak tento projekt (...), do ktorého má byť Česko zakomponované, povedie k povýšeniu bezpečnosti, plným dúškom hovorím jednoznačne, áno, podporíme," dodal Dzurinda. Nový šéf diplomacie zároveň zdôraznil, že je dôležitá dohoda medzi NATO, USA a Českom.

Spojené štáty, ktoré sú tiež členom Severoatlantickej aliancie, počítajú, že protiraketová obrana bude zasadená do aliančného rámca. Krajiny aliancie však nemajú na iniciatívu USA rovnaký názor. Rozhodnutie vlád členských krajín zrejme padne na novembrovom summite NATO.

Bývalá slovenská vláda ľavicového premiéra Roberta Fica (Smer-SD) so zámermi USA nesúhlasila. Fico ako premiér vyhlásil, že krajina nebude súhlasiť s možnou účasťou v protiraketovom projekte. Počas neformálneho stretnutia NATO v Bratislave vlani v októbri však Slovensko svoj postoj zmiernilo a nové plány USA uvítalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu