Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Firmy vládny program chvália, odborári sa obávajú zmien

Richard Sulík, Béla Bugár, Iveta Radičová, Ján Figeľ
Richard Sulík, Béla Bugár, Iveta Radičová, Ján Figeľ

BRATISLAVA - Programové priority novej vlády na spružnenie trhu práce by podľa zamestnávateľov mohli po odznení hospodárskej krízy viesť k zvýšeniu životnej úrovne Slovákov. Odborári sa naopak obávajú, že chystané zvoľnenie Zákonníka práce poškodí pracovníkov.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) a Konfederácie odborových zväzov (KOZ), ktorí sa osobitne stretli s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS). "Ja si myslím, že to je dobré programové vyhlásenie vlády, ktoré by mohlo zabezpečiť to, že Slovensko sa z krízy dostane, že sa vytvoria nové pracovné miesta," zhodnotil návrh vládneho programu šéf RÚZ Marián Jusko.

S viacerými zámermi na úpravu pracovného práva, ktoré sa dostali medzi vládne priority, nesúhlasia naopak odborári. Postavenie zamestnancov sa posilnilo na úkor firiem počas bývalej vlády pod vedením Roberta Fica (Smer-SD). Programové vyhlásenie stredopravej vlády, ktoré kabinet schválil v stredu, počíta so zmenami predpisov s cieľom spružniť pracovno-právne vzťahy. Kabinet plánuje napríklad zrušiť vyplatenie odstupného v prípade, ak pracovníkovi plynie výpovedná lehota, čo by vraj malo znížiť náklady zamestnávateľov.

"Nám sa tieto úvahy nepáčia," povedal prezident KOZ Miroslav Gazdík. Jusko naopak toto opatrenie vníma ako krok, ktorý povedie k zlepšeniu podmienok pre najímanie pracovníkov. Súčasné nastavenie Zákonníka práce presadil Ficov kabinet v roku 2007. Úpravami chcel dosiahnuť, aby poskytoval zamestnancom a odborárom väčšiu ochranu.

Rozsiahla novela napríklad obmedzila opakované uzatváranie pracovného pomeru na dobu určitú, podnikom tiež uložila povinnosť preplácať zamestnancom voľno na výkon funkcie odborára alebo člena zamestnaneckej rady. Odborári zmeny vítali, zamestnávatelia ich kritizovali. Fico už ďalšie úpravy Zákonníka práce neplánoval. Expremiér Fico bol známy ústretovými vzťahmi s odborármi. Jusko očakáva, že po výmene kabinetu bude pozícia zamestnávateľov a odborárov v dialógu s vládnou mocou vyrovnanejšia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu