Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vládny program je podraz na voličoch, tvrdí Fico

Iveta Radičová, Richard Sulík, Ján Figeľ
Iveta Radičová, Richard Sulík, Ján Figeľ

BRATISLAVA - Program novej vlády premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) je podľa predsedu najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica nerealizovateľný a nedôveryhodný. Štyrom stredopravým stranám vyčítal, že do programového vyhlásenia nezahrnuli niektoré predvolebné sľuby a kritizoval plány v oblasti hospodárstva, dopravy či súdnictva.

Pripustil však, že s koalíciou bude o podpore niektorých návrhov v budúcnosti diskutovať. Úrad vlády kritiku opozície odmietol a vyčítal naopak Ficovi jeho vládnutie.

"Programové vyhlásenie vlády je teda dôkazom, že nielen nastúpila pravicová vláda, ale dá sa určite nazvať ako generálny podraz na voličoch," vyhlásil Fico. Koalícii napríklad vyčítal, že chce presadiť viaceré ústavné zákony, aj keď v snemovni nemá dostatok hlasov. Smeru-SD tiež v materiáli chýbajú opatrenia na ozdravenie verejných financií. "Nenašli sme tam absolútne nič," zhrnul Fico.

Smer-SD síce v júni vyhral voľby, väčšinu v 150-člennom parlamente ale získala stredopravá koalícia, ktorá obsadila 79 kresiel. Nie je však jasné, či si krehkú väčšinu formálne udrží. Štvorica členov hnutia Obyčajní ľudia, ktorí sa do parlamentu dostali vďaka preferenčným hlasom na kandidátke liberálnej strany Sloboda a Solidarita (SaS), sú totiž nespokojní s tým, že sa do programu vlády nedostali ich požiadavky a nevylúčili odchod z klubu SaS. Ubezpečujú však, že aj keby rady poslancov SaS opustili, vládu budú podporovať naďalej.

Fico novej vláde vytkol, že programom vraj klame voličov. "Kvetnaté reči, frázy, rôzne nedokonalé pokusy o sociálny obsah programového vyhlásenia vlády nemôže zakryť to, čo reálne v tomto dokumente je," vyhlásil expremiér.

Kritizoval tiež zámery bojovať s korupciou. "Ako môže byť dôveryhodné vyhlásenie vlády o boji s korupciou, keď doteraz najsilnejší vládny subjekt nevysvetlil svoje financovanie," vyhlásil šéf Smeru-SD. Fico ešte v januári obvinil vedenie vládnej SDKÚ-DS, že strana v minulosti "prala" špinavé peniaze cez zahraničné firmy.

Priority novej vlády dnes kritizovala aj Slovenská národná strana, ktorá bola súčasťou predchádzajúceho kabinetu. "Je to programové vyhlásenie vlády, ktorá je programovo nesúrodá a je zložená z vládnych strán, ktorých volebné programy sú absolútne protirečivé," povedala podpredsedníčka SNS Anna Belousovová.

Radičovej kabinet Ficovi jeho kritiku vrátil a naznačil, že situácia na Slovensku nie je po štyroch rokoch vládnutia koalície Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS ideálna. "Na Slovensku máme druhú najvyššiu nezamestnanosť v Európskej únii, samosprávy v krízovom manažmente, zlé hospodárske výsledky, stúpajúce dlhy, žalobu na PPP projekty, zadlžené fakultné nemocnice, nedoriešené korupčné kauzy, katastrofálny stav súdnictva, rozvrátené verejné financie - tieto a mnohé ďalšie problémy sa snažíme riešiť v Programovom vyhlásení vlády a o ponúkaných riešeniach sme otvorení viesť diskusiu," uviedol Úrad vlády v tlačovom vyhlásení.

Stredopravá vláda v návrhu programu počíta napríklad so znížením deficitu verejných financií, zlepšením podnikateľského prostredia či bojom proti korupcii, vyhla sa však zásadnejším reformám typickým pre druhý kabinet Mikuláša Dzurindu v rokoch 2002 až 2006. O vládnom programe bude parlament rokovať na budúci týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu