Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Radičová rokovala s Ficom o imunite, ten chce čakať na referendum

Robert Fico, Iveta Radičová
Robert Fico, Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) sa dnes nečakane stretla s opozičným lídrom Robertom Ficom (Smer-SD) a diskutovala s ním o svojich plánoch na zúženie imunity poslancom a sudcom.

Na obmedzenie tejto výsady potrebuje premiérka ústavnú väčšinu, ktorú stredopravé strany v parlamente nemajú. Podporu Smeru-SD však zatiaľ nezískala, Fico nechce o tejto téme ďalej rokovať, kým sa neuskutoční referendum naplánované na september.

Prekvapivé stretnutie Fica a Radičovej vzbudilo pozornosť aj preto, že podobné schôdzky neboli pre vyhrotené vzťahy koalície a opozície v minulom volebnom období bežné. Nakoniec však ani jeden z politikov napriek ohlásenej tlačovej konferencii nepredstúpil pred novinárov, obe strany sa obmedzili len na písomné stanovisko.

"Strana Smer-SD nevidí žiaden dôvod rokovať o tomto návrhu ústavného zákona pred konaním referenda vyhláseného na 18. septembra 2010, v ktorom majú ľudia rozhodovať aj o poslaneckej imunite," uviedol šéf odboru komunikácie Smeru-SD Erik Tomáš. "Nakoľko vládna koalícia nedisponuje ústavnou väčšinou, dohodli sa obaja predstavitelia na ďalších rokovaniach, ktoré budú pokračovať v Národnej rade," napísal zas Úrad vlády.

Kabinet už návrh na obmedzenie imunity prerokoval a posunul ho na stôl poslancom. Počíta s tým, že parlament by už nemusel schvaľovať, či sa môže začať voči poslancovi trestné stíhanie. Zákonodarcovia by sa zároveň nemali vyhnúť ani postihom za priestupky. Beztrestnosť by pre členov parlamentu zostala len na výroky v snemovni a hlasovanie. Trestné stíhanie sudcov či generálneho prokurátora by zas nemusel schvaľovať Ústavný súd. Sudcom by sa naďalej ponechala imunita, ktorá sa vzťahuje na ich verdikty.

Pokus siahnuť na imunitu sudcom však Fico ešte pred stretnutím s Radičovou kritizoval na tlačovej besede svojej strany. "Ak dôjde k rozhodnutiu odňať sudcom imunitu ako navrhuje táto vláda, a nebude o imunite sudcov rozhodovať Ústavný súd, začať trestné stíhanie voči ktorémukoľvek sudcovi je absolútna hračka," tvrdil.

Obmedzenie imunity poslancov je na Slovensku dlhodobo diskutovanou témou, politikom sa ho však nedarí presadiť. Za bývalej vlády napríklad stroskotal návrh vtedajšieho predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). O zúžení imunity, ale aj ďalších iných otázkach, budú občania rozhodovať v referende, na ktorého vyhlásenie nazbierala podpisy vládna SaS. Referendová otázka sa však zaoberá len zrušením imunity na priestupky a analytici pochybujú, či príde k urnám dostatok voličov, aby mohol byť plebiscit platný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu