Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

USA znepokojujú Rusov, o radare rokujú s Ukrajinou

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

KYJEV/MOSKVA - Spojené štáty začali rokovať s Ukrajinou o možnom využívaní údajov z jej radarov pre chystaný protiraketový systém. Rusko v súvislosti s tým vyjadrilo znepokojenie. Môže ísť o prekážku zlepšenia vzťahov medzi USA a Ruskom.

O rokovaní hovoril ukrajinský veľvyslanec v USA Oleh Šamšur. Povedal, že ide o pracovné diskusie, ktoré sú zatiaľ v počiatočnom štádiu. Ukrajinské ministerstvo zahraničia ani úrad ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka to nekomentoval.

Podľa Reuters by mohlo ísť o to, že Washington by mohol v rámci svojho revidovaného protiraketového štítu využívať údaje z ukrajinských radarov v Mukačevo a v Sevastopoľu. Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov povedal, že Rusko toto správanie znepokojuje.

Washington minulý mesiac odvolal plány na vybudovanie protiraketového systému v Česku a v Poľsku. Rusko považovalo pôvodný plán za ohrozenie svojej bezpečnosti. USA minulý týždeň popreli, že by chceli na Ukrajine vybudovať radarovú stanicu. Americké ministerstvo zahraničia oznámilo, že krajiny ako Ukrajina by mohli k chystanej protiraketovej obrane prispieť dodávaním varovných informácií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu