Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vládny program počíta s jednotnou DPH

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pracovný návrh programového vyhlásenia novej vlády počíta s opätovným zjednotením sadzieb dane z pridanej hodnoty (DPH). Napísali to dnes denníky Sme a Hospodárske noviny (HN). V súčasnosti DPH na väčšinu tovarov predstavuje 19 percent, nižšie sadzby sa však uplatňujú na lieky, knihy alebo na takzvaný predaj potravín z dvora.

Koncept vládneho programu navrhuje aj zmenu niektorých povinných odvodov na dobrovoľné.

Nová stredopravá vláda už ohlásila, že jej prioritou bude konsolidácia verejných financií. Medzinárodný menový fond odhadol, že deficit verejných financií by tento rok mohol stúpnuť na sedem až osem percent výkonu ekonomiky.

Výnimky v DPH presadila bývalá vládna koalícia na čele s Robertom Ficom (Smer-SD). Lieky, zdravotnícke pomôcky a knihy sa v súčasnosti zdaňujú desaťpercentnou sadzbou DPH. Ešte menšia sadzba, šesťpercentná, platí na domácky predaj niektorých potravín v malom množstve - mäsa, rýb, vajec či prírodného medu. Sme prepočítalo, že zákazníci by po zvýšení DPH za knihu s cenou desať eur po novom zaplatili 11 eur, liek za 2,50 eura by zas mohol stáť o 20 centov viac.

Oficiálne sa premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) k úvahám o zjednotení DPH vyjadriť nechcela. "Pani premiérka sa bude vyjadrovať k programovému vyhláseniu až po jeho definitívnom schválení," citovalo Sme stanovisko jej tlačového odboru. So zvýšením DPH na lieky a knihy podľa Sme nesúhlasí KDH.

HN uviedli, že ministerstvo práce v návrhu programového vyhlásenia chystá reformu niektorých odvodov. Poistenie proti nezamestnanosti a nemocenské by sa malo v zásade zmeniť na dobrovoľné. Zamestnanec s priemernou mzdou by tak podľa HN mohol ušetriť 17,4 eura mesačne, živnostník, ktorý platí minimálne odvody, zas 14 eur. Živnostníci však nemuseli platiť poistenie proti strate práce ani doteraz.

Návrh programu, z ktorého tlač citovala, zatiaľ je nie je oficiálny. Zaoberať sa ním budú ešte koaličné strany, následne by sa mal dostať na rokovanie vlády. Parlament by sa vládnym programom mal začať zaoberať 3. augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu