Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vláda chce zabrániť, aby súdy vracali prípady na došetrenie

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Vláda sa chystá narýchlo novelou zákona zabrániť, aby mohli súdy vracať prípady na došetrenie pre nedostatok dôkazov. Takúto zmenu prijala pred svojím odchodom bývalá vláda, platiť má od septembra.

V súčasnosti súdy vracajú obžaloby pre procesné chyby. Kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) najnovší návrh novely schválil na dnešnom rokovaní, chce, aby sa parlament predlohou zaoberal v zrýchlenom režime.

"Predlžuje to neúmerne trestné konanie," vyhlásila dnes o podobe zákona presadenej predchádzajúcou vládnou koalíciou ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Ministerka plánuje presadiť, aby účinnosť jej návrhu platila od septembra, čím by znemožnila naplnenie novely z obdobia vlády Roberta Fica (Smer-SD). Predchádzajúci kabinet rozšíril možnosti súdov vrátiť prípady prokuratúre a polícii v novele, ktorou zaviedla trestnoprávnu zodpovednosť inštitúcií a firiem. Súdy už v minulosti mali možnosť vrátiť prokuratúre prípady na došetrenie. Zrušila ju až od roku 2006 vláda Mikuláša Dzurindu v trestných kódexoch a tak v súčasnosti pri prejednaní obžaloby sudcovia neskúmajú, či je dostatok dôkazov. Slúži na to pojednávanie.

Pre procesné chyby v poslednom čase vrátili napríklad obžalobu z prechovávania drog voči hercovi Dušanovi Cinkotovi, obžalobu podnikateľa Tobiáša Loyku za údajné falšovanie listiny Špeciálneho súdu či prípad vraždy desaťročného chlapca a ženy z konca roku 2004 v Moste pri Bratislave. Väčšinou išlo o nedostatočné zabezpečenie obhajoby obvinených ľudí. Napríklad údajná šéfka bytovej mafie Zuzana Znamenáková žiadala vrátiť obžalobu, lebo podľa nej polícia vypočula stovku svedkov bez toho, aby im mohla ona alebo jej advokát klásť otázky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu