Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tóthová chce vytvoriť mobilné súdy

Katarína Tóthová
Katarína Tóthová

BRATISLAVA - Koaličná poslankyňa parlamentu Katarína Tóthová (ĽS-HZDS) chce novelizovať Trestný zákon. Navrhuje, aby sa ak je to vhodné a účelné, mohlo hlavné pojednávanie konať priamo a bezodkladne na mieste, kde bol spáchaný prečin s uplatnením skráteného vyšetrovania. O osude normy, ktorú už predložila do parlamentu, rozhodnú poslanci na schôdzi, ktorá sa začne 1. decembra. Platiť má od apríla 2010.

Podľa súčasnej legislatívy sa hlavné pojednávanie konajú spravidla v sídle súdu a v jeho úradných miestnostiach. Poslankyňa chce, aby sa Trestný poriadok doplnil o určenie, že by to mohlo byť aj mimo neho. "Umožňuje sa tým v praxi riešiť najmä prípady spoločensky nebezpečného správania sa divákov športových podujatí prostredníctvom tzv. mobilných súdov ich urýchlene prerokovať priamo na štadióne," napísala v dôvodovej správe. Podľa Tóthovej projekt mobilných súdov už funguje v Čechách.

Provizórne pracovisko bolo podľa nej zriadené na základe dohody medzi českou políciou a pražským mestským zastupiteľstvom na štadióne futbalového klubu Sparta Praha. Tóthová vysvetľuje, že takéto riešenie, aby mohlo byť hlavné pojednávanie tam, kde došlo k spáchaniu trestného činu, tam upravil český zákon o trestnom konaní. Slovenský Trestný poriadok podľa poslankyne takúto možnosť v minulosti upravoval. Jeho novela spred štyroch rokov však túto úpravu vynechala.

Myšlienku vytvorenia tzv. mobilných súdov považuje za jednu z možných alternatív riešenia. Tóthová argumentuje, že je prijateľná nielen vo verejnosti, ale aj u predstaviteľov policajného zboru. Ministerstvo financií poslankyni materiál navrhlo doplniť o kvantifikáciu finančných dôsledkov na rozpočet verejnej správy, a to nielen na bežný rok, ale aj na tri nasledujúce rozpočtové roky, vrátane uvedenia zdrojového krytia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu