Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda chce opäť povoliť voľnejší vstup cyklistov do lesov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Nová stredopravá vláda chce opätovne povoliť voľnejší pohyb cyklistov v lesoch. Vyplýva to z návrhu programového vyhlásenia vlády. Zákaz vstupu na bicykloch s výnimkou vymedzených trás presadil pred tromi rokmi vtedajší kabinet premiéra Roberta Fica. Možnosť voľne sa pohybovať v lesoch privítali viacerí fanúšikovia dvojkolesových tátošov.

"Na les sa budeme pozerať ako na integrálnu súčasť vidieckeho prostredia, kde je potrebné hospodáriť podľa zásad trvalo udržateľného rozvoja tak, aby pre občanov zabezpečoval možnosť pre aktívnu rekreáciu. V tejto súvislosti zrušíme obmedzenia vjazdu cyklistov na lesné cesty," uviedli autori kapitoly ministerstva pôdohospodárstva. Programovým vyhlásením vlády sa bude ešte zaoberať koaličná rada. Schváliť ho potom musí vláda a parlament.

Voľnejší vstup do prírody na bicykli by uvítali viacerí cyklistickí nadšenci. "Zámer vlády ma veľmi potešil, lebo bicyklovať cez les s rizikom, že ma z neho vyženie jeho prípadný vlastník či nebodaj budú naháňať jeho psy, bola stresujúca," povedala dlhoročná fanúšička bicyklovania Mira z Bratislavy. Bicykluje vraj už niekoľko rokov a na celodenné cyklotúry so sebou vozí aj syna. "Väčšinou sa presúvame po označených cyklocestách, prechodu cez les sa však niekedy nevyhneme," dodala.

Opätovnú možnosť športovať na bicykli v prírode bez výraznejších obmedzení by privítal aj Slovenský zväz cyklistiky. Jeho zástupca Mikuláš Rapčan však upozornil, že obmedzenia by mali naďalej platiť v oblastiach, kde by mohlo dôjsť k ničeniu prírody. Zdôraznil tiež, že cyklisti sa môžu často na najnavštevovanejších lesných cestách dostávať do kolízie s chodcami. O podobe budúceho zákona by aj preto bolo podľa neho potrebné diskutovať. Zatiaľ nie je známe, či zrušenie zákazu sa rozšíri aj na jazdcov na koni.

Zmenu pôvodnej legislatívy presadil v roku 2007 Ficov kabinet. Proti nemu protestovali okrem vtedajšej opozície aj niektoré mimovládne organizácie a časť verejnosti. Medzi veľkých kritikov zmeneného zákona patril predseda vtedy opozičnej SDKÚ-DS a známy fanúšik cyklistiky Mikuláš Dzurinda. Ten v novej vláde zastáva post ministra zahraničných vecí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu