Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Radičová: Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sa zlepšili

Iveta Radičová a Viktor Orbán
Iveta Radičová a Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sa zlepšili. Vyhlásila to dnes v Budapešti premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) po stretnutí s maďarským kolegom Viktorom Orbánom (Fidesz). Sporný maďarský zákon o dvojakom občianstve, ktorý zjednodušuje podmienky na zisk maďarského občianstva bude predmetom rokovania zmiešanej pracovnej komisie.

Slovensko-maďarské vzťahy sa vyostrili počas predchádzajúcej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorej súčasťou bola aj SNS. "Dostali sme ubezpečenie (...), že ani napätie ani konflikty nie sú záujmom predstaviteľov Maďarskej republiky ani občanov Maďarskej republiky, takisto ako nie sú našim záujmom," povedala novinárom Radičová, ktorá sa s Orbánom stretla po necelých dvoch týždňoch od svojho vymenovania za premiérku.

Slovenský a maďarský premiér sa naposledy stretli vlani na jeseň. Radičová a Orbán sa tiež vraj dohodli, že v prípade vzniku sporov medzi krajinami sa zástupcovia oboch štátov osobne stretnú a vysvetlia si svoje postoje. Do popredia slovensko-maďarských vzťahov by sa mali podľa Radičovej dostať riešenia odstraňovania následkov povodní, tvorby pracovných miest či podpora regionálneho rozvoja a infraštruktúry.

Predsedovia vlád Slovenska a Maďarska sa zhodli aj na obnovení fungovania všetkých zmiešaných pracovných komisií, ktoré by mali rokovať o sporných otázkach medzi krajinami. Jedna z komisií by sa mala tiež zaoberať aj schváleným sporným maďarským zákonom, ktorý zjednodušuje podmienky na udelenie maďarského zákona.

Minulá slovenská vláda pod vedením Fica Budapešti vyčítala, že zákon prijala bez konzultácie s Bratislavou, v ktorom žije polmiliónová maďarská menšina. Následne kabinet presadil zákon, podľa ktorého úspešní žiadatelia o občianstvo iného štátu, prídu až na výnimky o slovenské.

SDKÚ-DS ešte v pozícii najsilnejšej opozičnej strany tento krok kritizovala. Súčasná koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd avizovala, že zákon plánuje zmeniť. Medzi Slovenskom a Maďarskom dlhodobo panujú nezhody. Vzťahy sa však ešte vyostrili po nástupe Ficovho kabinetu, ktorého súčasťou sa stala z nacionalizmu obviňovaná SNS. Analytici predpokladajú, že nástupom Radičovej kabinetu sa vzťahy medzi krajinami upokoja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu