Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Radičová sa nebude uchádzať o post predsedu SDKÚ-DS

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová sa nebude uchádzať vo svojej strane SDKÚ-DS o post predsedu, ktorým je v súčasnosti minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda. Potvrdila to v rozhovore s denníkom Sme. Chce sa vraj sústrediť na prácu predsedníčky vlády.

"Patrím k politikom, ktorí tvrdia, že pri výkone premiérskej funkcie sa treba sústrediť na jej výkon a že je vhodné oddeľovať stranícke posty od výkonu premiérskej funkcie," povedala Radičová. Očakáva, že hoci nebude mať v strane najvyššie postavenie, dokáže sa s vedením dohodnúť aj v prípade, že Dzurinda by mohol v niektorých oblastiach presadzovať iné riešenia.

Denník Sme pripomenul, že takýto spor nie je vylúčený už onedlho pri výbere kandidáta na šéfa Slovenskej informačnej služby. Radičová tvrdila, že vo vláde bude presadzovať len takého nominanta, ktorému bude dôverovať. Prezídium SDKÚ-DS by pritom mohlo schváliť iný než jej návrh.

Radičová dlhodobo patrí narozdiel od Dzurindu k obľúbeným politikom. Do funkcie premiérky sa dostala aj vďaka tomu, že niekdajší dvojnásobný premiér Dzurinda sa začiatkom roka po obvineniach z podozrivého financovania strany v dávnejšej minulosti vzdal postu volebného lídra.

O potrebe oddeliť funkciu predsedu strany od postu premiéra hovoril v minulosti aj Radičovej predchodca Robert Fico (Smer-SD). Zdôvodňoval to tým, že pracovné vyťaženie vo vláde mu neumožňuje venovať dostatok času strane. Smer-SD však napokon napriek víťazstvu vo voľbách vládnu koalíciu zostaviť nedokázal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu