Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Radičová sa dnes stretne s českým premiérom Nečasom

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) dnes po minulotýždňových náročných rokovaniach v Bruseli čaká stretnutie s jej politickým spojencom - českým premiérom Petrom Nečasom (ODS). Cieľom schôdzky je prediskutovať vzájomnú spoluprácu, medzinárodné a hospodárske otázky a posilniť nadštandardné vzťahy medzi Prahou a Bratislavou.

Pre Nečasa bude návšteva Bratislavy prvou zahraničnou cestou. Radičová naopak minulý týždeň v Bruseli absolvovala zložité stretnutia s lídrami Európskej únie venované postoju Slovenska k záchrannému finančnému mechanizmu eurozóny a pôžičke Grécku, ku ktorým má nová slovenská vláda výhrady. Slovenskí a českí politici však často po nástupe do úradov zameria na prvú návštevu práve na opačnú stranu rieky Moravy.

Radičová má s Nečasom mnoho spoločného. Oboch by ešte začiatkom roka za budúceho premiéra svojej krajiny tipoval len málokto. Nečasa i Radičovú vyniesli do popredia problémy v ich stranách, na čelo kandidátnych listín sa dostali po odstúpení dovtedajších lídrov Mirka Topolánka (ODS) a Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Následne dokázali v parlamentných voľbách poraziť favorizovanú ľavicu a zostaviť v Prahe i Bratislave stredopravé kabinety. Vo volebnej kampani sa navzájom podporovali.

Slovenská premiérka sa už krátko po svojom nástupe neformálne stretla s Karlom Schwarzenbergom (TOP 09), ktorý sa stal opäť českým šéfom diplomacie. Nečas má zasa za sebou prijatie nového slovenského ministra zahraničia Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu