Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slovensko a Česko možno čaká spoločné rokovanie vlád

Petr Nečas a Iveta Radičová
Petr Nečas a Iveta Radičová

BRATISLAVA - Zástupcovia slovenskej a českej vlády sa po nástupe nových stredopravých kabinetov v oboch štátoch možno budú stretávať častejšie než doteraz.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a český predseda vlády Petr Nečas (ODS) sa počas jeho dnešnej návštevy Bratislavy zhodli, že by sa mohli schádzať na neformálnych stretnutiach, na ktorých by diskutovali o ekonomických otázkach. Nečas neskôr naznačil možnosť spoločného rokovania oboch vlád.

"V dôležitých otázkach si dokonca viem predstaviť prelomovú vec, a to je spoločné rokovanie vlády," povedal Nečas podvečer na stretnutí s českými novinármi. Naznačil pritom praktické problémy, ako je neexistencia diaľničného spojenia na severe spoločnej hranice. Ďalším podobným problémom pre spoločné riešenia by mohla byť napríklad povodeň na hraničnej rieke Morave či koordinácia vo vzťahoch s Európskou úniou. Spoločné stretnutia vlád podporil aj slovenský prezident Ivan Gašparovič, s ktorým sa Nečas popoludní krátko stretol.

Nečasova cesta na Slovensko je jeho prvou zahraničnou návštevou od nástupu do funkcie. S Radičovou, s ktorou ho spája stredopravá politická orientácia, sa zhodol na viacerých otázkach. Česko podľa Nečasa podporuje Slovensko v spore s Maďarskom o dvojakom občianstve. "Vláda Českej republiky pod mojím vedením vyjadruje veľkú mieru pochopenia pre postoj slovenskej vlády a Slovenskej republiky," tvrdil. Podporu už skôr Bratislave vyjadril aj český prezident Václav Klaus.

Medzi Bratislavou a Prahou sú dlhodobo nadštandardné priateľské vzťahy, ktoré Radičová popísala slovami "dôvera, priateľstvo, spolupráca". Slovenská premiérka a český predseda vlády pred novinárov vystúpili v uvoľnenej atmosfére. Navzájom si viackrát polichotili.

Obaja politici sa tiež vyslovili za posilnenie spolupráce stredoeurópskych krajín. "V zmysle lisabonskej zmluvy, v zmysle dôležitých samitov na úrovni Európskej únie, ktoré nás čakajú, koordinácia, spolupráca a silný postoj stredoeurópskych krajín je nápomocný každej republike vrátane Slovenskej republiky, vrátane Českej republiky," poznamenala na spoločnej tlačovej konferencii Radičová. Zosúladenie krokov stredoeurópskych krajín chce podľa Radičovej Bratislava prezentovať aj na schôdzke zasadnutia predsedov vlád štátov Vyšehradskej štvorky v utorok v Budapešti pri príležitosti odovzdania predsedníctva Slovensku.

Šéfovia vlád dnes po rokovaní tiež obhajovali pripravované reformy a škrty výdavkov štátu. Šetrenie a konsolidáciu verejných financií ohlásila Bratislava ako aj Praha po tom, čo vládu v oboch štátoch vytvorili stredopravé strany. "Sme presvedčení, že vlády majú byť fiškálne a musia byť fiškálne zodpovedné," dodal Nečas. Premiéri si vymenili názory aj na energetickú bezpečnosť.

Slovenskí a českí politici po nástupe do funkcií mieria na prvú návštevu väčšinou do susednej krajiny niekdajšej federácie. Radičová však urobila výnimku. "Ja som poprosila o pochopenie pána premiéra (...), že moja úplne prvá cesta tentokrát výnimočne viedla do Bruselu," poznamenala Radičová. Minulý týždeň v Bruseli rokovala o postoji Slovenska k záchrannému fondu eurozóny a o finančnej pôžičke Grécku, ku ktorým má Radičovej vláda výhrady.

Slovenská premiérka sa už krátko po svojom nástupe neformálne stretla s Karlom Schwarzenbergom (TOP 09), ktorý sa stal opäť českým šéfom diplomacie. Nečas má zasa za sebou prijatie nového slovenského ministra zahraničia Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu