Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Polícia má nového šéfa, Spišiak je späť

Jaroslav Spišiak
Jaroslav Spišiak (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novým šéfom polície sa stal niekdajší viceprezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak. Do funkcie ho dnes vymenoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Spišiak vo funkcii nahrádza Jána Packu, ktorý odišiel do výsluhového dôchodku. Mená ďalších nových funkcionárov vo vedení polície zatiaľ nie sú známe.

Ponuku od ministra Spišiak dostal pred pár dňami. "Nič iné mi nezostávalo, len jeho ponuku prijať. Lebo ak by som ju neprijal, tak by som sa celý život len trápil. A ja sa nechcem trápiť, nech sa trápia iní, tí, ktorí si to zaslúžia," vyhlásil Spišiak, v minulosti známy aj viacerými bonmotmi. Podľa Lipšica bude mať polícia pod Spišiakovým vedením rovnaký prístup ku každému a nikto, vrátane politikov, si u nej vraj nebude môcť nič "vybaviť".
    
Prácu svojich predchodcov Spišiak nechcel hodnotiť, ani sa vyjadrovať ku známym kauzám ako bola nepotrestaná vražda študenta Daniela Tupého či údajné napadnutie študentky Hedvigy Malinovej (dnes Žákovej) pre jej maďarskú národnosť. Povedal však, že má ambíciu konať, ak niektoré prípady neboli dôkladne dotiahnuté. Minister Lipšic však kritizoval prokuratúru, že stíhanie Žákovej pre krivú výpoveď trvá dlho. Podľa neho už malo byť dávno ukončené.
   
Spišiak zatiaľ neprezradil ani mená svojich najbližších spolupracovníkov, viceprezidentov. Až do ich vymenovania na jednom z týchto postov zostáva doterajší viceprezident Michal Kopčik. Ďalší viceprezident Stanislav Jankovič požiadal v sobotu o odchod do dôchodku spolu s bývalým šéfom polície Packom.
    
Spišiak prvýkrát nastúpil do vedenia policajného zboru v septembri 2001, predtým bol okresným policajným riaditeľom v Dunajskej Strede. Od médií si vyslúžil prezývku "slovenský Cattani", keďže otvorene hovoril o podsvetí. Z funkcie ho odvolal v roku 2006 po svojom nástupe exminister vnútra Robert Kaliňák, Spišiak odišiel do dôchodku a pracoval v súkromnej sfére. Dôchodok však popri plate policajného prezidenta nebude poberať, dnes sa ho podľa vlastných slov vzdal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu