Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Policajný prezident Packa odíde v júli do penzie

Ján Packa
Ján Packa (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Policajného zboru Ján Packa oznámil krátko po nedávnych parlamentných voľbách, v ktorých uspela opozícia, odchod do dôchodku. Úrad opustí od 17. júla, informovala televízia Joj. Packa zdôvodňoval svoj odchod tvrdením, že už nedokáže zabezpečiť doterajšie podmienky práce pre policajtov.

"Som sa rozhodol, že skončím nielen vo funkcii prezidenta, ale aj ako policajt," povedal televízii. Packa bude mať v auguste 54 rokov a v polícii slúžil 34 rokov. Na post policajného prezidenta sa dostal v roku 2006, očakávalo sa, že rodiaca sa nová vládna koalícia vedenie polície vymení.

Packa tvrdil, že dochádza preto, že už nedokáže zabezpečiť doterajšie postavenie policajtov. Už dlhšie sa totiž diskutuje o tom, že výhody pre mužov zákona, ako je odchod do penzie po pätnástich rokoch služby, nie je možné pre súčasné ekonomické problémy krajiny udržať. Zásahy do takzvaných výsluhových dôchodkov pripustila vznikajúca koalícia stredopravých strán.

Špekulácie o kresaní sociálnych výhod pre policajtov využil krátko pred voľbami na zvolanie tlačovej konferencie dosluhujúci minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Upozornil na údajný e-mail, ktorý mal šíriť poplašnú správu, že policajti o svoje výhody prídu. Mnohí vraj naň reagovali žiadosťou o uvoľnenie zo služby, čo by podľa Kaliňáka malo vážne následky na bezpečnosť ľudí.

Packa začínal za komunistického režimu ako radový policajt, neskôr sa začal orientovať na osobnú ochranu. Stál pri zakladaní Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií v roku 1991 a pred nástupom na post policajného prezidenta mu aj šéfoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu