Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vláda by mala podporiť vznik záchranného fondu

Rokovanie koalície
Rokovanie koalície (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnes zrejme oficiálne podporí vznik takzvaného záchranného fondu eurozóny, ktorý má zabrániť opakovaniu dlhovej krízy. Kabinet mal pôvodne zaujať stanovisko už v stredu, rozhodnutie však odložil a rokovali o ňom ešte lídri koaličných strán.

Tí naštartovanie činnosti fondu podporili, a to i napriek tomu, že v minulosti ho niektorí politici odmietali. Slovensko je posledným štátom eurozóny, ktoré doposiaľ nepripojilo podpis pod dohodu.

Ministerstvo financií v materiáli na zasadnutie vlády navrhlo vznik fondu schváliť. Reálne zapojenie sa do záchranného mechanizmu však krajina zrejme podmieni napríklad sprísnením dohľadu nad dodržiavaním pravidiel hospodárenia členov EÚ.

Na vytvorení zvláštnej finančnej pomoci vo výške 750 miliárd eur sa pred časom dohodli štáty únie s MMF. Eurozóna prispeje čiastkou 440 miliárd eur, zvyšok prisľúbili v prípade potreby MMF a Európska komisia. Slovensko by malo garantovať vyplatenie 4,37 miliardy eur, po podpise dohody o vzniku fondu však peniaze nemusí ihneď poskytnúť. Finančný mechanizmus sa napriek tomu bude môcť spustiť.

Zatiaľ čo vznik fondu Radičovej kabinet zrejme odobrí, zadlženému Grécku krajina asi nepomôže. Ministri by mali schváliť uznesenie, ktoré poslancom parlamentu odporučí, aby nesúhlasili s pôžičkou 800 miliónov eur Aténam. V 150-člennej snemovni má koalícia pomerne tesnú väčšinu 79 hlasov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu