Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

D1 nestihnú finančne uzatvoriť ani do konca júna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Finančné uzatvorenie projektu výstavby 75 kilometrov diaľnice D1 na severe Slovenska sa neuskutoční ani v opakovane posúvanom termíne do konca júna. S odvolaním sa na vyjadrenie ministerstva dopravy to dnes napísali Hospodárske noviny.

Denník uviedol, že počas prípravných prác stavbári bez povolenia uskutočnili výkopové práce a pílili stromy.

Dotiahnutie financovania jednej z najväčších zákaziek v stavebníctve brzdí chýbajúci súhlas od Európskej komisie, ktorý je podmienkou na uvoľnenie miliardového úveru od Európskej investičnej banky na vybudovanie cesty prostredníctvom projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP). Dôvodom sú výhrady o vplyve stavby na chránené územia.

"Vieme, že vzhľadom na námietky niektorých odborníkov sa to nestihne," povedal hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič o júnovom termíne plného rozbehnutia stavebných prác. Tomu má predchádzať finančné uzatvorenie projektu, s ktorým sa pôvodne počítalo už vlani na jeseň.

Stavebné firmy podľa denníka uskutočnili výkopové práce a pílili stromy na trase budúcej diaľnice bez povolenia, a to v čase, keď ministerstvo dopravy presviedčalo Európsku komisiu, že výstavba neporuší pravidlá ochrany prírody. Slovenská inšpekcia životného prostredia vyčíslila škody spôsobené na 65.000 eur.

Celý projekt by mohla prehodnotiť formujúca sa stredopravá koalícia, ktorá pred voľbami kritizovala vládu pod vedením ľavicového Smeru-SD za údajné predraženie stavby. Za výstavbu a prevádzku diaľnice by mal štát v priebehu 30 rokov zaplatiť konzorciu pod vedením francúzskej firmy Bouygues viac ako deväť miliárd eur. Súčasťou združenia sú aj slovenské stavebné spoločnosti Váhostav a Doprastav, ktoré upozornili, že v prípade zrušenia projektu by o prácu prišlo 1500 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu