Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Brusel podal žalobu na SR pre diaľničné PPP projekty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Európska komisia podala vo štvrtok na Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu žalobu proti Slovensku v súvislosti so zmluvou na poskytovanie právnych služieb pre diaľničné PPP projekty.

Podľa komisie Slovensko porušilo európske pravidlá verejného obstarávania tým, že nedalo možnosť, aby sa o zmluvu o poskytnutí právnych služieb pre diaľničné projekty súťažilo v celej Európskej únii. Podľa Bruselu odôvodnenia poskytnuté Slovenskom na vysvetlenie udelenia zákazky bez dostatočného zverejnenia nie sú prijateľné. Komisia preto usudzuje, že okolnosti boli predvídateľné a možno ich pripísať verejnému obstarávateľovi, teda ministerstvu dopravy.

"Nesprávne uplatňovanie pravidiel by mohlo spôsobiť uzavretie trhu a plytvanie verejnými financiami. Komisia poslala Slovensku v októbri 2009 odôvodnené stanovisko, v ktorom ho vyzvala, aby zosúladilo svoje právne predpisy s právnymi predpismi EÚ. Keďže Komisia nedostala žiadnu uspokojivú odpoveď, rozhodla, že vec predloží súdu," informuje Európska komisia na svojej webovej stránke. Komisia sa domnieva, že zúžením prístupu k zákazke obmedzenému počtu spoločností Slovensko zabránilo iným zainteresovaným poskytovateľom služieb využiť možnosť predložiť ponuku.

V dôsledku toho nevychádza cena zaplatená za dané služby z úplnej hospodárskej súťaže, čo by bolo na osoh slovenským daňovým poplatníkom. Ministerstvo dopravy na čele s Ľubomírom Vážnym (Smer-SD) v roku 2007 predčasne ukončilo zmluvu o službe vo verejnom záujme so spoločnosťou Mott MacDonald o poskytovaní poradenstva a právnych služieb. Zdôvodnilo to tým, že nebolo spokojné s výkonom práce dodávateľa.

Niekoľko týždňov po ukončení zmluvy udelilo inému dodávateľovi novú zmluvu o poskytovaní právnych služieb na dobu neurčitú v hodnote 19,6 mil. eur. Zákazku získala bez súťaže firma CMS Cameron McKenna v.o.s., Bratislava, organizačná zložka zahraničnej osoby spolu s Advokátskou kanceláriou Jaroslav Ružička na základe rokovacieho konania bez zverejnenia.

"Slovenská vláda vysvetlila, že musela použiť rokovacie konanie bez zverejnenia, keďže išlo o časovú tieseň a nepredvídateľné okolnosti - potreba právnych služieb s cieľom napredovať vo výstavbe niekoľkých úsekov diaľnice na Slovensku, ktorá vznikla v dôsledku neuspokojivých služieb predchádzajúceho dodávateľa," dodáva Európska komisia. Pravidlá EÚ o verejnom obstarávaní majú za cieľ zabezpečiť spravodlivú súťaž o verejné zákazky v Európe, a tým vytvoriť viac obchodných príležitostí pre európske spoločnosti a pritom zabezpečiť čo najlepšie využitie verejných finančných prostriedkov.

Celkový objem verejného obstarávania v únii predstavuje asi 17 % jej hrubého domáceho produktu. Otvorené a transparentné postupy verejných súťaží, ktoré sa vyžadujú v pravidlách EÚ týkajúcich sa verejného obstarávania, by mali viesť k väčšej konkurencii, účinnejšej ochrane proti korupcii a lepším službám a lepšiemu pomeru ceny a kvality pre daňových

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu