Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vodiči by mali v horúčave stáť každých 100 km

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - V teple má vodič zastaviť vždy najmenej po sto kilometroch, radí dopravný psychológ Karel Havlík. Platí to hlavne pre neprofesionálnych vodičov bez klimatizácie. V horúčave sa vodič rýchlejšie unaví a zle sa sústredí. Kvôli tomu sa spomaľujú jeho reakcie, je nepresný a pomalý, vysvetlil. U unaveného vodiča stúpa riziko, že spôsobí dopravnú nehodu. Preto je potrebné častejšie odpočívať, dôležité je tiež veľa piť.

Pozornosť vodičov ovplyvňujú dopravné podmienky. "Najmä počas horúčav je pozornosť znížená," uviedol Havlík. "Teplo predstavuje stres, v horúčavách je vždy viac nehôd," potvrdil psychológ Slavomil Hubálek.

Horúčava pôsobí na rôznych jedincov odlišne. Na štíhleho a zdravého oveľa menej ako na obézneho s vysokým krvným tlakom. Lekári odporúčajú ľuďom s chorým srdcom, vysokým tlakom a tým, ktorí prežili infarkt, aby vo horúčavách vôbec nesadali za volant.

Telo na teplo reaguje zrýchlením krvného obehu, zvýšením tlaku a potením. Potom človek stratí až liter vody za deň. Keď sa vonkajšia teplota pohybuje okolo 30 stupňov Celzia, v kabínach bez klimatizácie, aj keď sa vetrá, býva o tretinu viac. Teplejšie je v tmavých automobiloch ako vo svetlých.

Zvýšená nehodovosť môže byť spôsobená väčším množstvom ľudí na ceste v čase prázdnin, podľa Havlíka je však hlavná príčina nehody vždy v človeku. Zhoršeným podmienkam by sa mal prispôsobiť, byť pozornejší. "Dôležitá je neustála kontrola seba aj okolia," uviedol Havlík.

Aj keď si vodič neuvedomuje únavu, mal by dodržiavať prestávky v jazde. Bežne by mali vodiči zastavovať po najazdení 200 kilometrov, za horúčav maximálne po stovke. Časté prestávky sú veľmi dôležité. Napríklad pri ceste autom do Chorvátska by mal vodič urobiť minimálne tri prestávky, oznámil.

Spolucestujúci by mal vodičovi pri jazde radiť zásadne v pokoji, mierne. Záleží na súhre tých dvoch, menej skúsený vodič môže určité úseky pomáhať riadiť, myslí psychológ.

Nehody majú podľa Havlíka častejšie na svedomí ľudia netrpezliví, príliš sebaistí, nepredvídaví a ľahkomyseľní. Niektorí ľudia môžu byť kvôli horúčave aj agresívnejší. Týka sa to hlavne ľudí s takzvanou nižšou frustračnou toleranciou, ktorých rýchlo niečo naštve. Ako bežný človek stráca kvôli horúčave a únave pozornosť, oni rýchlo strácajú kontrolu sami nad sebou, vysvetlil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu