Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Fico sa stal podpredsedom parlamentu

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Národná rada dnes zvolila bývalého premiéra a predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica za podpredsedu parlamentu. V tajnej voľbe ho podporilo 100 poslancov. Snemovňa bude mať rovnako ako v minulom volebnom období štyroch podpredsedov.

Poslanci už vo štvrtok na ustanovujúcej schôdzi zvolili na podpredsednícke kreslá Milana Horta (SDKÚ-DS), Pavla Hrušovského (KDH) a Bélu Bugára (Most-Híd). Na čelo Národnej rady sa postavil Richard Sulík (SaS).

Poslanci rozhodli o opozičnom zástupcovi vo vedení parlamentu až dnes, keďže Fico do štvrtku večera pôsobil vo funkcii premiéra. Až do nástupu novej vlády ho zastupoval v parlamente náhradník. Fico v minulosti pre svoju stranu, ktorá s výrazným odstupom vyhrala voľby, požadoval kreslo predsedu Národnej rady. Opozícia však jeho požiadavku odmietla.

Fico po zvolení novinárom povedal, že napriek odchodu do opozície mu práce neubudne. "Ja už teraz presne viem, čo budem robiť nasledujúce dva mesiace," vyhlásil. Jeho strana chce navyše vytvoriť tieňovú vládu zloženú z bývalých ministrov. Šéf Smeru-SD tiež prezradil, že plánuje napísať druhé vydanie knihy Nutná obrana. Jej prvý diel sa venuje úprave inštitútu nutnej obrany v slovenskom trestnom práve.

Do snemovne dnes nastúpilo aj 19 náhradníkov za poslancov koalície, ktorí sa stali členmi novej stredopravej vlády či štátnymi tajomníkmi. Opozícia napriek špekuláciám nevyužila možnosť blokovať rokovanie parlamentu, keď po odchode nových členov exekutívy získala v sále krátkodobo prevahu.

Poslanci tiež rozhodli, že novým predsedom parlamentného osobitného výboru na kontrolu činnosti SIS bude bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a predsedom výboru pre vzdelanie, mládež, vedu a šport sa dnes stal bývalý vicepremiér pre menšiny Dušan Čaplovič (Smer-SD). O posledných dvoch šéfoch výborov rozhodli neskôr, pretože počas štvrtkovej ustanovujúcej schôdze boli ešte obaja stále členmi bývalej vlády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu