Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico informoval Radičovú o zákutiach úradu vlády

Fico privítal Radičovú s pohárom sektu
Fico privítal Radičovú s pohárom sektu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) nastúpila do práce hneď po svojom vymenovaní do funkcie prezidentom Ivanom Gašparovičom. Na úrade vlády ju vo štvrtok večer so sľúbeným šampanským privítal jej predchodca Robert Fico (Smer-SD). Po zoznámení sa s novým pracoviskom Radičová až do nočných hodín riešila prvé povinnosti. Stredopravý kabinet SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa dnes zíde na prvej schôdzi.

Fico i Radičová na stretnutí nešetrili úsmevmi a s pohárom sektu v ruke spoločne zapózovali prítomným fotografom. Predseda Smeru-SD v minulosti viackrát upozornil na to, že ho pred štyrmi rokmi po nástupe do premiérskeho kresla na Úrade vlády nikto nečakal. Po voľbách v roku 2006 Ficov kabinet nahradil v poradí druhú vládu Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS).

Nová premiérka sa na úrad vlády priviezla služobným autom, vo vstupnej hale ju okrem Fica čakalo aj niekoľkých zamestnancov úradu. Radičová ocenila Ficov prístup; kanceláriu vraj našla upratanú, vyčistenú a voňavú. "Informoval ma o všetkých dôležitých zákutiach, ktoré sú na úrade," poznamenala.

Fico jej odovzdal aj kľúče od úradu. Dodala, že si vymenili informácie o tom, ako budú v budúcnosti spolu komunikovať. Tlmočila mu, že oceňuje všetky pozitívne výsledky, ktoré vláda pod jeho vedením dosiahla. Rovnako som sformulovala problémy, ktoré ostali na stole, uviedla premiérka. Fico po niekoľkých hodinách opustil nepozorovane priestory úradu. Radičová so svojimi spolupracovníkmi ostala vo svojom premiérskom sídle do neskorých nočných hodín. Ocenila profesionálny prístup zamestnancov úradu, poznamenala však, že inštitúcia je personálne predimenzovaná.

„Na úrade vlády je veľký počet zamestnancov, za ostatné obdobie sa zväčšil o 20 percent. Považujem ho za nadštandardný,“ povedala. Vysokých profesionálov si chce ponechať, ale zároveň sa chce obklopiť ľuďmi, ktorým verí. Ako prezradila novinárom, ktorí na ňu čakali do polnoci vo vestibule úradu vlády, na prvom rokovaní vlády v piatok by sa mal kabinet zaoberať aj povodňami. „Potrebujeme riešiť tieto vážne dôsledky,“ vysvetlila. Ako dodala, požiadala už „potenciálneho“ ministra vnútra, aby pripravil k tejto téme potrebný materiál.

Členovia novej vlády by mali byť do funkcie vymenovaní ráno, následne ich čaká prvé rokovanie. Na ňom by mal kabinet zvoliť štátnych tajomníkov či začať práce na programovom vyhlásení vlády. Jeho definitívne znenie by malo byť známe začiatkom augusta.

Koaličné kvarteto SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd nahradilo predchádzajúci kabinet pod vedením ľavicového Smeru-SD. Ficova strana síce júnové parlamentné voľby s veľkým náskokom vyhrala, vládu sa jej však nepodarilo zostaviť. Štvorica strán má v 150-člennej snemovni väčšinu 79 hlasov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu