Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lídri SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd podpísali koaličnú zmluvu

Lídri strán po podpise koaličnej zmluvy
Lídri strán po podpise koaličnej zmluvy (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídri SDKÚ-DS, SaS, KDH, Mosta-Híd v utorok spolu s nastupujúcou premiérkou Ivetou Radičovou podpísali koaličnú dohodu, na základe ktorej tieto štyri strany vytvoria vládu. Na jej čele bude stáť po prvý raz v histórii Slovenska žena, volebná líderka najsilnejšej strany koalície SDKÚ-DS.

Presný termín vymenovania nového kabinetu zatiaľ nie je známy. Ministri by mohli nastúpiť do funkcií po štvrtkovej ustanovujúcej schôdzi parlamentu a demisii dosluhujúcej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Radičová to potvrdila na brífingu po podpise dohody.

Dohodu podpísali okrem Radičovej aj šéf SDKÚ-DS a niekdajší dvojnásobný premiér Mikuláš Dzurinda, predseda liberálnej SaS Richard Sulík, predseda kresťanských demokratov (KDH) Ján Figeľ a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Sme pripravení na seba prevziať zodpovednosť budovania Slovenskej republiky," vyhlásila po podpise dohody Radičová. "Je mi veľkou radosťou a cťou, že sme súčasťou tejto koalície, ešte väčšou radosťou, (...) že po 20 rokoch budeme mať prvú vládu bez komunistov," pridal sa Sulík.

Koaličná zmluva určuje pravidlá fungovania kvarteta strán, napríklad, ako sa budú schvaľovať zásadné rozhodnutia o zákonoch. Obsahuje tiež právo veta, ktoré budú môcť strany využiť na rokovaní vlády. Zmluva zanikne 30 dní pred budúcimi parlamentnými voľbami. Radičová ohlásila, že ako premiérka bude mať "nulovú toleranciu" pri podozreniach z prešľapov ministrov.

Odstupujúca Ficova vláda zostane podľa ústavy v úrade aj po podaní demisie, a to až do vymenovania svojej nástupkyne. Po voľbách pred štyrmi rokmi Gašparovič prijal demisiu odchádzajúceho kabinetu a vymenoval Ficovu vládu ešte v deň konania prvej schôdze novej Národnej rady.

Víťazom júnových volieb sa stal Ficov ľavicový Smer-SD. Väčšinu v 150-člennom parlamente však získala stredopravá štvorkoalícia, ktorá v ňom obsadí 79 kresiel. Nový kabinet musí po vymenovaní predstúpiť pred poslancov parlamentu s programovým vyhlásením a požiadať o dôveru. Radičová uviedla, že predloží do parlamentu návrh zákona, ktorý zúži poslaneckú imunitu len na výroky v pléne. Ďalšie návrhy by mali súvisieť s opatreniami na riešenie nedávnych povodní či znižovaní korupcie.

Radičová zároveň potvrdila, že opozícii prenechá právo nominovať šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý kontroluje tendre.

SDKÚ-DS obsadí vo vláde okrem postu premiérky ďalšie štyri kreslá, SaS bude mať štyroch ministrov, KDH pripadnú tri ministerské posty a Mostu-Híd patrí post vicepremiéra pre menšiny a posty ministrov pôdohospodárstva a životného prostredia; strany sa dohodli na obnove ministerstva životného prostredia, ktoré zaniklo začiatkom mesiaca.

Koaličná zmluva sa zrodila necelý mesiac po parlamentných voľbách. Už tri dni po hlasovaní podpísali lídri strán deklaráciu o budúcej spolupráci. Neskôr sa zhodli na programových tézach, minulý týždeň zas ohlásili dohodu o rozdelení postov v budúcom kabinete. Nomináciami na posty ministrov a podpisom koaličnej dohody otvorili strany cestu k vymenovaniu novej vlády. V budúcej koalícii sa však vraj objavil spor o nomináciu kandidáta na post ministra obrany Ľubomíra Galka z SaS, ktorá sa podľa portálu Aktuálne.sk údajne nepáči práve Radičovej. Budúca premiérka neuviedla, či jeho nomináciu odmietne.

Radičová zrejme nepôjde na prvú prvú zahraničnú cestu do susedného Česka, ako nedávno avizovala. Novinárom povedala, že do 19. júla chce navštíviť Brusel a v tento deň prijme nového českého premiéra Petra Nečasa. Spolu potom odcestujú do Budapešti, kde Slovensko preberie predsedníctvo v zoskupení krajín Vyšehradskej štvorky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu