Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stredopravé strany dnes podpíšu koaličnú zmluvu

Lídri stredopravých strán
Lídri stredopravých strán

BRATISLAVA - Štvorica stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd podpíše dnes popoludní v bratislavskom Primaciálnom paláci koaličnú zmluvu.

Strany sa na vytvorení vlády dohodli krátko po júnových parlamentných voľbách, sporné otázky vyriešili za tri týždne od hlasovania. Budúci kabinet by mohol do úradu nastúpiť už vo štvrtok, v deň ustanovujúcej schôdze nového parlamentu.

Koaličná dohoda určuje pravidlá fungovania kvarteta strán, napríklad ako sa budú schvaľovať zásadné rozhodnutia o zákonoch. Obsahuje tiež právo veta, ktoré bude môcť strany využiť pri rokovaní vlády, ak nebudú s niektorým bodom súhlasiť. Zmluva zanikne 30 dní pred budúcimi parlamentnými voľbami.

Stredopravé strany majú v 150-člennej Národnej rade 79 poslancov. Do vlády navrhla najviac zástupcov SDKÚ-DS, ktorej pripadli ministerstvá financií, zahraničných vecí, spravodlivosti a školstva ako aj post premiéra. Obsadiť by ho mala Iveta Radičová. Liberálna SaS získala okrem ministerstva hospodárstva aj kreslá ministra práce a sociálnych vecí, obrany a kultúry. Kresťanskí demokrati budú okrem ministerstiev vnútra a dopravy mať ešte post ministra zdravotníctva. Strane Most-Híd, zastupujúcej záujmy Maďarov žijúcich na Slovensku, pripadli funkcie podpredsedu vlády pre ľudské práva a menšiny, ministra pôdohospodárstva a ministra životného prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu