Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smer navrhol Fica za podpredsedu parlamentu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD Robert Fico sa zrejme po štyroch rokoch vo funkcii premiéra presunie na kreslo podpredsedu parlamentu. Na tento post ho dnes navrhla jeho strana. Nastupujúca stredopravá koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd už ohlásila, že jednu podpredsednícku stoličku v snemovni prenechá opozícii.

Zvolenie Fica by tak malo prebehnúť bez väčších komplikácií. Smer-SD si nárokuje aj kreslo predsedu parlamentu, čo však stredopravé strany už skôr odmietli.

Smer-SD, ktorý napriek výraznému víťazstvu vo voľbách odchádza do opozície, dnes oznámil, že navrhuje na post šéfa Národnej rady dosluhujúceho podpredsedu parlamentu Miroslava Číža. Nárok strany označil Fico za opodstatnený vzhľadom na zisk približne 35 percent hlasov v nedávnych parlamentných voľbách.

Poslanecký klub Smeru-SD bude viesť odchádzajúci šéf parlamentu a podpredseda strany Pavol Paška, kreslá podpredsedov si rozdelili Číž, Jana Laššáková a Ján Richter.

Predsedníctvo strany dnes rozhodlo tiež o nominantoch na posty predsedov ôsmich parlamentných výborov i kreslá 12 podpredsedov. Odchádzajúci minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák by mal šéfovať osobitnému výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, vicepremiér Dušan Čaplovič by mal viesť školský parlamentný výbor, šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma zas výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Straníckych nominantov musí ešte odobriť parlament na ustanovujúcej schôdzi. Strany sa však už na rozdelení týchto postov dohodli.

Šéf Smeru-SD očakáva, že ustanovujúca schôdza parlamentu spojená s voľbou vedenia Národnej rady či šéfov výborov, demisia kabinetu i menovanie novej vlády prebehnú v jeden deň. "Budeme to podmieňovať predovšetkým časovým harmonogramom. (...) My žiadny cirkus robiť nebudeme," tvrdil Fico. Strana, ktorá má v 150-člennej Národnej rade 62 poslancov, tak podľa neho nebude pri dodržaní časového harmonogramu komplikovať priebeh ustanovujúcej parlamentnej schôdze.

Ustanovujúca schôdza Národnej rady sa uskutoční vo štvrtok, následne podá Ficova vláda demisiu. Termín menovania nového kabinetu pod vedením volebnej líderky SDKÚ-DS Ivety Radičovej zatiaľ nie je známy, prezident Ivan Gašparovič tak môže urobiť hneď po prijatí demisie Ficovej vlády. Po voľbách pred štyrmi rokmi prijal prezident Gašparovič demisiu odchádzajúceho kabinetu a vymenoval Ficovu vládu ešte v deň konania prvej schôdze novej Národnej rady.

Fico potvrdil, že na plánovanom decembrovom sneme strany sa chce znovu uchádzať o post šéfa Smeru-SD. "Mojou povinnosťou je, aby na Slovensku pôsobila silná sociálna demokracia, a takto sa budem aj uchádzať o vedenie strany Smer-SD," povedal. Na sneme by mali byť okrem predsedu zvolení aj podpredsedovia, generálny manažér i predsedníctvo strany.

"Takto zvolené vedenie bude mať mandát na celé pôsobenie v opozícii až buď do riadnych parlamentných volieb alebo do nejakej inej významnej udalosti, ktorá by mohla zmeniť súčasné mocenské pomery na politickej scéne," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu