Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Strany budúcej vládnej koalície doriešili všetky spory

Iveta Radičová a Ján Figeľ
Iveta Radičová a Ján Figeľ

BRATISLAVA - Strany budúcej vládnej koalície SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd dnes doriešili všetky sporné otázky, ktoré mali pri zostavovaní nového kabinetu.

Koaličnú zmluvu podpíšu v utorok. Novinárov o tom dnes informovala pravdepodobná budúca premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Štvorica stredopravých strán sa na vytvorení vlády dohodla krátko po voľbách, spory sa im podarilo vyriešiť po troch týždňoch od hlasovania. Ešte však nie sú známi nominanti na ministrov za všetky strany.

"Všetky témy máme vyriešené, uzavreté, dohoda je na riešení všetkých sporných otázok," vyhlásila Radičová. Rokovania ešte v piatok nečakane skomplikoval spor o právomoci podpredsedu vlády pre menšiny. Strany sa však dohodli, že po úprave kompetenčného zákona získa napríklad možnosť predkladať návrhy právnych noriem či rozhodovať o rozdeľovaní peňazí na menšinovú kultúru. Post obsadí podľa skoršej dohody zástupca Mosta-Híd.

Lídri strán sa tiež dohodli, kto bude mať právomoc koordinovať čerpanie eurofondov. O kompetencie v tejto oblasti vznikol spor počas uplynulého týždňa medzi KDH a SDKÚ-DS, ktorá získala post premiérky. "Úrad vlády má a bude mať veľmi silné kompetencie v oblasti kontroly eurofondov, priebežnej kontroly eurofondov, vyhodnocovania eurofondov," poznamenala Radičová. Čerpanie peňazí z fondov EÚ bude zastrešovať ministerstvo dopravy so širšími právomocami, ktoré obsadí nominant KDH. Podľa viacerých médií by mal post ministra obsadiť šéf hnutia Ján Figeľ.

Štvorica strán postupovala v uplynulých dňoch v rokovaní napriek miernym rozporom v zostavovaní vlády pomerne rýchlo. Už tri dni po parlamentných voľbách, ktoré boli 12. júna, podpísali lídri strán deklaráciu o budúcej spolupráci. Minulý týždeň sa zhodli na programových tézach, tento zase ohlásili dohodu o rozdelení postov v budúcej vláde. Nominácie na budúcich ministrov zatiaľ oficiálne potvrdili len Sloboda a Solidarita a SDKÚ-DS. Kresťanskí demokrati a Most-Híd by mená svojich zástupcov v novom kabinete mali oznámiť v najbližších dňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu