Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koalícia sa nezhodla na právomociach vicepremiéra

Rokovanie koaličnej rady
Rokovanie koaličnej rady (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rokovania stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd o zostavení vlády dnes nečakane skomplikoval spor o právomoci podpredsedu vlády pre menšiny. Post by mal podľa skorších dohôd obsadiť Most-Híd. Predseda strany Béla Bugár požaduje, aby sa právomoci vicepremiéra posilnili napríklad v rozhodovaní o rozdeľovaní peňazí na menšinovú kultúru.

Zástupcovia koalície by sa mali opäť zísť v sobotu. Pôvodne sa očakávalo, že strany dnes budú diskutovať napríklad o tom, kto prevezme právomoci koordinovať čerpanie eurofondov či o postupe Slovenska k zámeru vytvoriť finančný balík na pomoc štátom eurozóny. O kompetencie v oblasti eurofondov má záujem KDH aj SDKÚ-DS, podpis Slovenska je zase nevyhnutný na naštartovanie procesu tvorenia európskeho fondu.

O týchto oblastiach však napokon koalícia nerokovala, jej členovia sa totiž nedohodli na postavení budúceho podpredsedu vlády. "Inštitúcia, povedzme, sa prihlási o nejaký grant a samozrejme podpredseda vlády musí mať kompetencie povedať, že (....) po vyhodnotení vášho projektu na tento grant dostávate toľko a toľko," povedal Bugár. V súčasnosti je vraj konečné rozhodnutie na zástupcoch Úradu vlády.

Bugár jednoznačne pred novinármi nepovedal, prečo zvyšní koaliční partneri s rozšírením právomocí podpredsedu vlády pre menšiny nesúhlasili. Vraj namietali, že by nemal vznikať nový štátny úrad, bližšie to však nevysvetlil. V súčasnosti vicepremiér pracuje na Úrade vlády, ktorého rozpočet pre tento rok predstavuje 27 miliónov eur. Na podporu menšín či pomoc krajanom v zahraničí, ktoré zastrešuje vicepremiér, by mali smerovať z týchto peňazí necelé tri milióny eur. Na Úrade vlády bude mať zrejme rozhodujúce postavenie SDKÚ-DS, ktoré obsadí post premiéra.

Iným riešením by podľa Bugára mohlo byť, aby Most-Híd získal miesta štátnych tajomníkov na ministerstvách školstva a kultúry. Pôvodne sa pritom strany dohodli, že na väčšine ministerstiev bude len jeden tajomník, a to zo strany, ktorá nominuje ministra. Výnimkou mali byť len ministerstvá financií a dopravy. Širší okruh štátnych tajomníkov by si však podľa Bugára možno vyžiadal viac peňazí, ako posilnenie právomocí vicepremiéra.

Štvorica strán postupovala v uplynulých dňoch napriek miernym rozporom v zostavovaní vlády pomerne rýchlo. Tri dni po parlamentných voľbách, ktoré boli 12. júna, podpísali lídri strán deklaráciu o budúcej spolupráci. Minulý týždeň sa zhodli na programových tézach, tento zase ohlásili dohodu o rozdelení postov v budúcej vláde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu