Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Po nástupe ženy do premiérskeho kresla sa protokol nezmení

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po historicky prvom nástupe ženy do premiérskeho kresla sa podľa odborníkov nič nezmení v zaužívaných pravidlách, ktorými sa riadi kontakt s najvyššími ústavnými činiteľmi či zahraničnými štátnikmi.

Štátny a diplomatický protokol sa na rozdiel od všeobecne platných pravidiel spoločenského správania odvíja výlučne od funkcie a pohlavie nehrá nijakú rolu. Pri výbere šatníka bude musieť budúca predsedníčka vlády Iveta Radičová zabudnúť na módne trendy.

Pri prijímaní zahraničných návštev či absolvovaní stretnutí v cudzine platia prísne medzinárodné normy a pravidlá, ktorých porušenie znamená pre politika, reprezentujúceho krajinu, nežiaduce faux pas.

Hoci pravidlá spoločenského správania dávajú zvyčajne prednosť žene pred mužom, v štátnom a diplomatickom protokole pohlavie nerozhoduje. Odborníčka na protokol Deana Lutherová upozornila, že na rozdiel od spoločenskej etikety sa diplomatický protokol odvíja od postavenia štátnika.

Prísne pravidlá platia pre budúcu premiérku aj pri výbere odevu, ktorým okrem seba reprezentuje i krajinu. "Celková úprava zovňajška musí vyhovieť požiadavkám náročného vkusu, nemá podliehať módnosti, ale má byť decentná, slušivá a premyslená až do detailov. Výber obuvi, šálikov a iných doplnkov nevynímajúc," upozornila Lutherová. Ukážkovým príkladom je podľa nej napríklad šatník nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. "Verím, že Radičová to zvládne s rovnakým úspechom ako Merkelová," dodala.

Nastupujúca predsedníčka vlády tak bude musieť zabudnúť na aktuálne módne trendy. Určujúcou bude konzervatívna línia, základom kvalitný nohavicový alebo sukňový kostým. Do výbavy štátničky nepatria priesvitné blúzky, košele s výstrihmi, nápadné vzory v krikľavých farbách, príliš krátke sukne, volány či asymetrické šaty.

Protokol zrejme bude musieť do budúcnosti vyriešiť aj to, kto bude Radičovú sprevádzať na spoločenských akciách, keďže v roku 2005 stratila manžela. "Pri spoločenských príležitostiach, kde dáma potrebuje partnera, sa iste nájde vhodnejšie riešenie, než aby premiérku sprevádzal napríklad jej asistent či hovorca, nech by bol akokoľvek odborne fundovaný a reprezentatívny," poznamenala Lutherová.

Budúca premiérka je momentálne bez oficiálneho partnera. V minulosti ju sprevádzal jej partner - zlatý medailista z paralympiády v Aténach Ján Riapoš, ale vlani sa rozišli. Radičová zatiaľ nezverejnila ani meno svojho hovorcu a najbližších spolupracovníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu