Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

SDKÚ-DS zverejnila mená svojich ministrov

Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová
Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová

BRATISLAVA - SDKÚ-DS nominovala do novovznikajúcej stredopravej vlády bývalého dvojnásobného premiéra Mikuláša Dzurindu, exministra financií Ivana Mikloša, niekdajšiu ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú a ekonóma Eugena Jurzycu.

Premiérkou by mala byť Iveta Radičová. O rozhodnutí ústrednej rady strany dnes novinárov informovala Radičová.

Dzurinda, pravdepodobne budúci minister zahraničných vecí, bol premiérom v rokoch rokoch 1998 až 2006; za jeho vlád vstúpila krajina do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. V jeho kabinete pôsobili aj Mikloš a Žitňanská, ktorí by mali získať posty ministrov financií a spravodlivosti. Jurzyca, ktorý v minulosti šéfoval napríklad Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), by mal viesť ministerstvo školstva.

Ústredná rada SDKÚ-DS schválila tiež štyroch nominantov na posty štátnych tajomníkov. Pri Dzurindovi by sa mohol objaviť jeho bývalý dlhoročný poradca Milan Ježovica. Na ministerstvo financií sa zrejme vráti bývalý štátny tajomník Vladimír Tvaroška. Meno druhého štátneho tajomníka zatiaľ nie je známe. Na ministerstvo spravodlivosti nominovala strana právničku Máriu Kolíkovú a na ministerstvo školstva riaditeľa strednej školy vo Svidníku Jaroslava Ivanča.

Parlamentné voľby síce vyhral Smer-SD premiéra Roberta Fica, väčšinu 79 mandátov v 150-člennom parlamente však získala pravica. SDKÚ-DS dostala vo voľbách 15,42 percenta hlasov. V budúcom parlamente bude mať 28 poslancov. Nominácie oficiálne potvrdila ako druhá strana, pred ňou oznámila nominatov do budúcej vlády liberálna strana Sloboda a Solidarita.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu