Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Radičová potvrdila, SDKÚ chce šéfa diplomacie Dzurindu

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Novým ministrom zahraničných vecí by sa mal stať predseda SDKÚ-DS a bývalý premiér Mikuláš Dzurinda.

Podľa dnešného vydania Hospodárskych novín (HN) pravdepodobná budúca premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) potvrdila, že ho strana do funkcie navrhuje. Médiá už dlhšie tvrdia, že post šéfa diplomacie obsadí práve bývalý dvojnásobný premiér, doteraz to však SDKÚ-DS oficiálne nezverejnila.

"V zahraničí je hodnotený vysoko pozitívne, je považovaný za nášho špičkového politika," citovali HN Radičovú. "Preto pri medzinárodných vyjednávaniach, rozhovoroch a v rámci rezortu zahraničnej politiky bude mať Slovensko veľmi významné a silné zastúpenie," doplnila podľa HN Radičová.

Začiatkom februára Dzurinda po obvineniach z nekalého financovania strany oznámil, že sa vzdáva funkcie volebného lídra SDKÚ-DS a za stranu nebude kandidovať vo voľbách. Neskôr členovia strany v primárkach rozhodli, že SDKÚ-DS do volieb povedie Radičová.

Dzurinda, pôvodným vzdelaním dopravný inžinier, bol premiérom v rokoch 1998 až 2006, za jeho vlád vstúpilo Slovensko do Európskej únie a NATO. Za posledných viac ako desať rokov zastávali funkciu ministra zahraničia na Slovensku kariérni diplomati - Eduard Kukan z SDKÚ-DS a po ňom nominantni Smeru-SD Ján Kubiš a súčasný minister Miroslav Lajčák.

Voči navrhnutiu Dzurindu nemajú podľa HN námietky ani budúci koaliční partneri SDKÚ-DS. "Má skúsenosti, lebo ako kedysi premiér rokoval na rôznych úrovniach, má v rámci klubu európskych ľudových strán tiež dostatočne známych ľudí," povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský sa už tiež nechcel vracať k sporom s Dzurindom, ktoré v roku 2006 vyústili v odchod kresťanských demokratov z vlády a k predčasným voľbám.

"Nerád by som k minulosti vyjadroval nejaký vzťah. To sa ukáže, či v tejto vláde Mikuláš Dzurinda nás naozaj dokáže presvedčiť o tom, že to, čo sme vtedy mali, to nedorozumenie, bolo len chvíľkové jeho zaváhanie," poznamenal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu