Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Petržalka je v krízovom režime hospodárenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavská Petržalka je pre dopady svetovej krízy v krízovom režime hospodárenia. Výpadok na dani z príjmov fyzických osôb sa odhaduje na 1,3 mil. eur. "To sú netriviálne peniaze, ktoré nemáme odkiaľ zobrať," povedal dnes pre médiá petržalský starosta Milan Ftáčnik.

V praxi to znamená, že mestská časť zastavila všetky nové objednávky a výkony, platiť sa budú teda len zákonné nároky zamestnancov. Úrad napríklad našiel peniaze už len na júnovú výplatu zamestnancov, v prípade opakovania sa doterajšej situácie sa môže samospráva dostať do kritickej situácie, keďže na rezervný fond nechce siahať. Na ňom sa v súčasnosti nachádza okolo 600-tisíc eur.

Dôvodom súčasnej zložitej situácie, v ktorej sa nachádza aj najväčšia bratislavská mestská časť, sú veľké výpadky príjmov z dane fyzických osôb v marci tohto roka. Samospráva totiž musela podľa Ftáčnika vrátiť peniaze z dotácie do štátneho rozpočtu, pretože dopočet roku 2009 ukázal, že v minulom roku dostala mestská časť viac peňazí ako mala. Situácia sa zopakovala aj v máji a júni. Júnová dotácia vo výške 91-tisíc eur tvorí len desať percent sumy, ktorú samospráva bežne dostáva. Náklady na výplaty zamestnancov samosprávy sú podľa starostu pritom 700-tisíc eur, čo sa podľa neho "veľmi nerýmuje".

Pozastavené tak boli mnohé naplánované výdavky, ktoré boli pôvodne v rozpočte schválené. Týka sa to do istej miery napríklad kosenia trávy, opravy terás a chodníkov či budovania nových parkovacích miest. Ftáčnik však zároveň zdôraznil, že to neznamená, že sa v mestskej časti nebude vôbec kosiť. Opatrenia o čerpaní len zákonných výdavkov nasmerovalo vedenie mestskej časti aj organizáciám, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Trvať by to malo len do tej doby, pokiaľ nebude známy ďalší vývoj príjmov štátneho rozpočtu. Posledná prognóza Ministerstva financií SR vraj hovorí, že druhý polrok tohto roka by už mohol byť lepší, dane by samosprávy vracať nemali a naopak, mohli by dostávať o čosi viac. Celkovo však celoročne podľa Ftáčnika dostanú menej, ako bolo naplánované v štátnom rozpočte.

Petržalka by mala pristúpiť k úprave rozpočtu smerom nadol v septembri. Miestne zastupiteľstvo zároveň poverilo prednostu úradu Mariána Miškanina, aby v spolupráci s komisiou správy majetku pripravil zoznam nepotrebného majetku a pozemkov vo vlastníctve alebo správe mestskej časti pod budovami, ktoré nepatria mestu ani mestskej časti. Výnimkou sú pozemky, ktoré sú pod školskými budovami či parkoviskami. Zároveň by sa mala zintenzívniť komunikácia s dlžníkmi voči mestskej časti. Podľa Ftáčnika by sa témou výpadku a riešenia situácie mala zaoberať aj rada Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), deklaruje sa tiež pripravenosť rokovať aj na úrovni vlády nielen o krátkodobom riešení situácie, ale aj o dlhodobých systémových opatreniach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu