Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrádzu na Ondave stále opravujú, evakuovali 400 ľudí

Zaplavené okolie Trebišova po pretrhnutí hrádze na rieke Ondava.
Zaplavené okolie Trebišova po pretrhnutí hrádze na rieke Ondava.

KOŠICE - Vodohospodári od rána pokračujú v oprave pretrhnutej hrádze na rieke Ondava na južnom Zemplíne. Rieka naďalej vyteká mimo koryta, v zaplavených obciach však voda mierne ustúpila.

V regióne je evakuovaných asi 400 ľudí, v obciach je už niekoľko dní miestami aj vyše dva metre vysoká voda. Oprava hrádze by mala skončiť dnes, uviedol Dušan Mydla zo Slovenského vodohospodárskeho podniku.

"Provizórnu opravu pretrhnutého miesta by sme mali dokončiť popoludní, potom začneme s navyšovaním hrádze," uviedol Mydla. Na miesto vodohospodári nepretržite navážajú lomový kameň, ktorým poškodené miesto zasypávajú.

"Situácia je naďalej veľmi vážna, pokles je stále veľmi malý, len o niekoľko centimetrov," uviedla starostka obce Markovce Valéria Eľková. V obci je zaplavených asi 50 domov. Voda v nich dosahuje miestami aj 2,5 metra. Budovy sú zaplavené už niekoľko dní, môže preto už hroziť ich statické narušenie.

"Ak by domy neboli už obývateľné, samotná obec by na riešenie situácia prostriedky nemala, museli by sme o pomoc požiadať," uviedla Eľková. Zaplavené sú zatiaľ najmä domy obývané rómskou komunitou. V regióne sú postihnuté sú tiež obce Malčice, Petríkovce a Kucany. Na prvú pomoc zaplaveným vláda už vyčlenila peniaze.

Nedávne katastrofálne povodne z intenzívnych dažďov postihli viacero regiónov a spôsobili rozsiahle škody na cestách, domoch či poľnohospodárskej pôde. Dažde tiež vyvolali zosuvy pôdy, ktoré najviac postihli obce Nižná Myšľa neďaleko Košíc a Kapušany pri Prešove. Povodne si vyžiadali niekoľko ľudských životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu