Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mal lúpežne prepadnúť sudcu, všetko popiera

Marek D. tvrdí, že skutok nespáchal Zobraziť galériu (3)
Marek D. tvrdí, že skutok nespáchal (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s Marekom D. z tohto mesta. Prokurátorka mu kladie za vinu zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody, pretože prepadol rodinu sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici Slavoja Sendeckého.

Obžalovaný k veci nevypovedal. Iba vyhlásil, že skutok nespáchal. Usvedčovať by ho mali najmä pachové a krvné stopy. Podľa obžaloby do domu sudcu v Slovenskej Ľupči Marek D. vnikol 2. novembra 2009 večer s nezisteným spolupáchateľom. Kladivom rozbili okno na kuchyni a vnikli do domu. Sudcu s manželkou a dcérou prinútili ľahnúť si na zem a zviazali ich. Útočníci sa ich pýtali na sejf, ale keď počuli zvuk prichádzajúceho auta, odišli. Dva mobilné telefóny sudcu hodili do hrnca s vodou v kuchyni. Sudcovi a jeho rodine spôsobili psychickú traumu a materiálnu škodu viac ako dvesto eur.

Sudca Sendecký opísal, ako útok prebiehal. Lupiči sa opakovane pýtali na sejf a dom neprehľadali. Nezaujímali sa ani o zlato a rodinné šperky. Nepoužívali vulgarizmy ani vyhrážky a sudcovej rodine sľúbili, že im neublížia. Majiteľ susedného domu a jeho syn vypovedali, že o prepade sudcu sa dozvedeli od jeho manželky. Tá ich upozornila na lupičov s tým, aby si urobili zvýšené bezpečnostné opatrenia. Susedov syn si pri príchode domov nevšimol žiadne podozrivé okolnosti, ani nejaké cudzie auto. Na ulici býva iba sudca a jeho sused - podnikateľ.

Svedčili aj policajní špecialisti, ktorí zaisťovali pachové a iné stopy z miesta činu a z odevov obžalovaného. Marek D. odmietol vzorky DNA a odevov poskytnúť. Kým vzorku DNA získali z jeho krvi odobratej pri nástupe do výkonu trestu, o odobratí pachových porovnávacích vzoriek musel na návrh vyšetrovateľa rozhodnúť prokurátor.

Marekovi D. hrozí za lúpežný prepad sudcu sedem až dvanásť rokov väzenia. Pre neprítomnosť viacerých svedkov a znalkýň odročil senát pojednávanie na 27. júla. Sudca preskúma, či je možné formou telemostu vypočuť manželku a dcéru sudcu. Tie pri novembrovom útoku utrpeli psychickú traumu a na prvom dni pojednávania sa preto ospravedlnili.

Na druhý deň po lúpeži Mareka D. právoplatne odsúdil odvolací senát za podielnictvo na krádeži motocyklov a iných vecí. Spolu s komplicom Dušanom H. sa začiatkom roku 2006 vlámal do garáží Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici a ukradol desať z dvanástich zaistených motocyklov značky KTM v hodnote 1,7 milióna korún (56 429,66 €). Motorky boli zaistené, pretože predtým ich ukradol neznámy páchateľ v Rakúsku. Pri rozsiahlom dokazovaní sa im nepodarilo preukázať krádež motoriek a odsúdili ich iba za podielnictvo. Päť ukradnutých motocyklov z policajnej garáže predali agentovi za 450 tisíc korún (14 937,26 €). Podielnictvo spáchali aj tým, že v prenajatej garáži ukryli dve ukradnuté autá značky Octavia v hodnote vyše 620 tisíc korún (20 580,23 €) a kávovar francúzskej výroby za 140 tisíc korún (4 647,15 €). Hoci vedeli, že pochádzajú z trestnej činnosti, tiež ich chceli predať agentovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu