Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Kapušanoch hrozí zosuv, 79 ľudí vysťahovali!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV/KAPUŠANY – V Kapušanoch pri Prešove sa následkom dlhotrvajúcich dažďov začal zosúvať hradný vrch a jeho pohyb vyvolal narušenie statiky 23 domov pod hradom. Ako uviedol starosta obce Jozef Pribula, ešte v pondelok večer museli z bezpečnostných dôvodov vysťahovať 79 obyvateľov poškodených domov, ktorí prenocovali u príbuzných a známych. Podľa starostu sedem domov je vo veľmi kritickom stave. O osude ďalších musia rozhodnúť odborníci.

Obec privolala tím statikov a geológov, ktorí urobia prieskumné vrty a potrebné merania. Starosta sa zatiaľ nechce vyjadrovať, kedy padne rozhodnutie o osude poškodených domov, medzi ktorými je veľa novostavieb. Obyvatelia si ich postavili v peknom prostredí na uliciach Pod hradom a na ňu sa napájajúce Sekčovská, Urbárska a Slánska.

"Paradoxne, záplavy sa nás nedotkli, miestne potoky sa v obci nevyliali. Tešili sme sa tomu, že tentokrát nás to obišlo. Prakticky až tri dni po intenzívnych dažďoch voda z hradného vrchu začala ohrozovať domy a spôsobila toto nešťastie,“ uviedol starosta. Aj dnes vyteká z kopca množstvo vody, ktorú sa snažia odkloniť od postihnutej časti obce a dostať čím skôr do kanalizácie. Problémom je, že jej kapacita na také množstvo vody nestačí.

V obci starosta vyhlásil mimoriadny stav. V ohrozenej časti je odstavený plyn a voda. Občania poškodených domov sa nebudú môcť domov vrátiť ani na túto noc. Starosta sa obáva, aby k ním nepribudli aj ďalší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu