Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Nižnej Myšli sa zosunul svah, obyvateľov evakuovali

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Slovensko naďalej trápia povodne. Po daždi sa v noci na dnes opäť zhoršila situácia na východnom Slovensku, pre stúpajúcu vodu a zosuvy evakuovali stovky ľudí najmä na Zemplíne a pri Košiciach, evakuácie sú aj v ďalších regiónoch.

Komplikovaná je situácia v doprave. Ľudia museli svoje domy opustiť aj na strednom Slovensku. Podľa meteorológov platí pre väčšiu časť krajiny stále najvyššie varovanie pred povodňami z trvalých dažďov, počasie by sa malo dnes postupne zlepšovať.

Na východnom Slovensku stúpli hladiny väčšiny riek a ešte v noci museli evakuovať vyše 100 obyvateľov rómskej osady pri zemplínskej obci Markovce, rovnaký počet ľudí už skôr evakuovali aj z blízkej časti Malčíc. Ľudí ohrozovala voda z Ondavy, ktorá sa preliala cez poškodenú hrádzu. Noc strávili ľudia v miestnych kultúrnych domoch.

Hrozivá situácia je v Nižnej Myšli neďaleko Košíc, kde sa v strede obce začal posúvať svah a svoje domovy muselo opustiť asi 200 ľudí. "Poškodených je 43 domov, posunutý je kostol, popraskali nové cesty, je to katastrofa," uviedol starosta obce Marián Karvanský.

Takmer úplne je zaplavená obec Čaňa neďaleko Košíc. Oblasť zaplavuje voda z Hornádu, ktorá ohrozuje aj blízke obce Ždaňa či Kechnec. V Kechneci po zosuve pôdy prerušilo dodávku vody do priemyselnej zóny. Na rieke sa navyše podľa Oľgy Kormošovej z povodňovej komisie v Košiciach ešte očakáva vzostup hladiny.

Stúpajúca voda spôsobovala škody aj na severe východného Slovenska, v obci Bukovce pri Stropkove napríklad miestna riečka strhla vojenský most, ktorý tam armáda postavila po povodniach v máji. Nedostupná je časť obce. Most tiež strhlo v obci Krásna Lúka v okrese Sabinov.

Ľudí tiež evakuujú na viacerých miestach v okresoch Poprad a Kežmarok. V Kežmarku napríklad na člnoch odvážajú hasiči desiatky ľudí z niekoľkých miestnych sídlisk. Provizórne hrádze z pieskových vriec budujú vojaci v Prešove.

Podľa polície je kritická dopravná situácia v okrese Stará Ľubovňa. Viacero ciest v okresnom meste a okolitých obciach je zaliatych vodou a neprejazdných, od sveta je odrezaná obec Lomnička. Voda však komplikuje cestnú a železničnú dopravu vo veľkej časti východu krajiny, miestami aj pre zosuvy pôdy či podmytie ciest a železničných tratí. Uzavreté sú hraničné priechody do Maďarska.

Ohrozené sú i takmer všetky obce pri Hornáde na Spiši, vo väčšine z nich sa budujú pieskové hrádze. "Vážne je na tom však aj Gelnica, mesto je bez pitnej vody, hľadajú sa náhradné riešenia," uviedla Jela Bednárová z povodňovej komisie v Spišskej Novej Vsi.

Na juhu stredného Slovenska evakuovali 160 ľudí z obcí Cakov, Chrámec, Vlkyňa a Zádor v okrese Rimavská Sobota a tiež v Trenči v okrese Lučenec. Podľa hovorcu banskobystrických hasičov Miroslava Podhradského sa už skončili záchranné práce v obci Prša, kde hasiči a vojaci vo štvrtok spevňovali hrádze aj s pomocou obojživelného transportéra. Jednotky sú však stále v pohotovosti a monitorujú situáciu.

V Nitrianskom kraji sa situácia od štvrtka podľa hasičov cez noc nezhoršila, rieka Nitra pri Nových Zámkoch za posledných 24 hodín klesla o približne 30 centimetrov, no naďalej je na nej vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Klesá aj rieka Žitava, ktorá si v posledných dňoch vyžiadala evakuáciu okolo 400 ľudí. Zaplavené sú aj naďalej časti viacerých obcí v okolí týchto riek.

Súčasné katastrofálne povodne vyvolali extrémne zrážky. Podľa meteorológov zažilo Slovensko tento rok zrejme najdaždivejší máj od začiatku meteorologických meraní v roku 1871.

Povodne si v posledných dňoch asi vyžiadali viacero mŕtvych, ani jedného však polícia zatiaľ nepotvrdila ako obeť záplav.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu