Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Zastrelil družku a postrelil policajta, hovorí o komplote

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes zamietol žiadosť Róberta Dobisa (42) o obnovu konania. Živnostníka Dobisa odsúdili v roku 2007 na 23 rokov a štyri mesiace za vraždu družky a pokus vraždy policajta.

Živnostník v máji 2005 postrelil policajta a zastrelil Miroslavu V.(34), ktorú zamestnával ako ekonómku a mali spolu aj intímny vzťah.

Tragický incident sa stal 31. mája 2005 po ôsmej hodine ráno, keď policajt v civile s kolegyňou doručoval Dobisovi predvolanie na výsluch. Živnostník sa zdržiaval v byte ekonómky v Banskej Bystrici. Po otvorení dverí najmenej tri razy vystrelil z legálne držanej pištole kalibru 9 milimetrov na policajta a zasiahol ho do hlavy a hrudníka. Zranený policajt stačil ujsť a privolať posily. Dobis potom osemkrát vystrelil na Miroslavu V. Matka dvoch detí zraneniam na mieste podľahla a nebola by ju zachránila ani okamžitá lekárska pomoc. Dobis sa ešte v ten deň prihlásil na polícii. V prípravnom konaní svoj skutok oľutoval. Motívom konania boli obavy, že ho „vezmú do basy“, pretože krátko pred tragickým dňom zbil Miroslavu a tá na neho podala trestné oznámenie.

Okresný súd v Banskej Bystrici ho za to poslal do väzenia na 25 rokov. Dobis sa odvolal s tým, že skutok sa stal inak a za všetkým sú policajti a ľudia spojení s podsvetím. Vo svojom odvolaní tiež uviedol, že sa obráti na Európsky súd, pretože sa nemohol slobodne vyjadriť ku skutku a na Slovensku „súdia policajti a novinári“.

Dobis v máji požiadal Okresný súd o obnovu konania. Tvrdil, že v jeho prípade sa vyskytli nové skutočnosti - napríklad, že z vražednej zbrane neboli zobraté odtlačky prstov a neboli vypočutí očití svedkovia. Prokurátor povedal, že nejde o zákonné nové skutočnosti, oprávňujúce povoliť obnovu konania. Predseda senátu vyslovil rovnaký názor, pričom poukázal na to, že Dobis svoje námietky o odtlačkoch i svedkoch mohol uplatniť tak v prípravnom, ako i v konaní pred prvostupňovým i odvolacím súdom.

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Prokurátor sa opravného prostriedku vzdal, ale odsúdený Dobis si na vyjadrenie ponechal zákonnú lehotu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu