Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zavraždil starého otca, potom aj otca, ubil ho polenom

Zoltán Keka
Zoltán Keka (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Pred 17 rokmi zabil svojho starého otca, minulý rok aj svojho otca. Súd mu dnes potvrdil doživotie. K činu priznal, oľutoval ho a tvrdil, že otca zabiť nechcel. Pokiaľ si obaja nevypili, mali spolu vychádzať dobre.

Tragédie sú však podľa znalcov vyvrcholením celoživotných zlých vzťahov v rodine Zoltána Keku (42) z obce Kleňany v okrese Veľký Krtíš.

K vražednému útoku na otca (65) došlo vlani v auguste. V osudný deň spolu pílili na dvore drevo, pričom si vypili. Neskôr si Zoltán údajne chcel uvariť lečo, ale otec mu nechcel dať hrniec. Pohádali sa a otec zobral na syna palicu. Ten mu ju vytrhol a otca zbil. Neskôr si z dvora doniesol bukovú metrovicu a zasadil mu viacero úderov do hlavy, tela a rúk. Otec by brutálny útok neprežil ani pri okamžitom poskytnutí lekárskej pomoci. Metrovicou rozbil otcovi hlavu, čím nastala smrť mozgu a centrálna smrť. Po čine sa prezliekol a išiel na políciu do Vinice oznámiť, čo urobil. Namerali mu viac ako 2,7 alkoholu v krvi.

Podľa znalcov tragédia bola vyvrcholením zlých vzťahov v rodine. Zoltán vyrastal v násilníckom prostredí, ktoré v ňom najprv vzbudzovalo strach, neskôr z rodiny unikal a potom sa naučil brániť. Ako dieťa sa liečil na psychiatrii pre zlé správanie, podľa znalcov zapríčinené zlým rodinným prostredím. Keby bol vyrastal v normálnej rodine, na lavicu obžalovaných by sa nedostal.

Nakoniec zavraždil starého otca. Po návrate z väzenia sa dostával do verbálnych a fyzických konfliktov s otcom , ktorý to oznamoval polícii ako priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Znalci uviedli, že Zoltán je psychopatická osobnosť a agresívny najmä po požití alkoholu. V čase skutku bol opitý, ale nie duševne chorý a vedel rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania.

Zoltán si 1,5 roka odsedel aj za nebezpečné vyhrážanie sa otcovi a hanobenie miesta posledného odpočinku. Na cintoríne chcel z náhrobku vymazať otcovo meno.

Obžalovaný vinu priznal, ale odvolal sa voči výške trestu. Krajský súd jeho dôvodom nevyhovel a verdikt prvostupňového súdu potvrdil. Sudca hneď nariadil aj výkon trestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu