Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Povodne sú na ústupe, miestami voda stále ohrozovala

Vyliata rieka Morava pod hradom Devín Zobraziť galériu (7)
Vyliata rieka Morava pod hradom Devín (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Slovenské toky, ktoré v predchádzajúcich dňoch spôsobili rozsiahle škody, zväčša pokračovali v poklese. Výnimkou bol juh východného Slovenska či dolný úsek Dunaja na západe krajiny. V mnohých regiónoch ostali po povodniach poškodené cesty, v plnom rozsahu sa stále nepodarilo obnoviť dodávky plynu.

Výrazný pokles zaznamenal napríklad Hornád, ktorý v predchádzajúcich dňoch prerušil priame železničné spojenie medzi Bratislavou a Košicami a ešte v sobotu ohrozoval obce nachádzajúce sa po prúde od najväčšieho mesta východného Slovenska. Klesala aj Ondava ďalej na východe v okolí Trebišova.

Na južnejšom úseku však rieka zaplavovala rozsiahle územia, vynútila si evakuáciu asi stovky ľudí z časti obce Oborín nazývanej Kucany. Stúpala aj Latorica, ktorá po sútoku s Ondavou vytvára Bodrog. Rozvodnený ostával Ipeľ, ten v predošlých dňoch ohrozoval mesto Šahy. Počas celého dňa sa zvyšovala hladina Dunaja pri Komárne a Štúrove, škody odtiaľ hlásené neboli. Pre vysokú hladinu Dunaja však boli zrušené európske majstrovstvá vo vodnom slalome.

Na východ krajiny prišli pomáhať s odčerpávaním vody aj hasiči s technikou z Česka.

Viaceré cesty a mosty v Prešovskom a Košickom kraji ostali po povodniach vážne poškodené, niektoré obce sú naďalej odrezané od okolia. Medzi najviac postihnuté patria oblasti v okolí Starej Ľubovne, Kežmarku či Spišskej Novej Vsi. V plnom rozsahu nebola zatiaľ obnovená železničná doprava ani dodávky plynu, napríklad v obci Chrásť nad Hornádom.

Polícia zverejnila informácie o sobotnom rabovaní humanitárnej pomoci v obci Jurské neďaleko Kežmarku, obyvatelia tam útočili aj na políciu, ktorá do dediny následne nasadila posily.

Policajti tiež informovali o nájdení tela jednej z troch pravdepodobných obetí záplav. Išlo o muža, ktorý sa zrejme utopil vo Fiľakove na juhu stredného Slovenska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu