Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pri povodniach zasahujú tisíce vojakov, hasičov i policajtov

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - V čase májových a júnových povodní nasadil rezort vnútra 3 267 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

"Vykonali 2 728 výjazdov so 105 kusmi ťažkej techniky a pomáhame odčerpávať vodu s viac ako 270 profesionálnymi čerpadlami a 600 čerpadlami, ktoré nasadzujú do týchto prác dobrovoľné zbory," povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády, ktorá rokovala o aktuálnej povodňovej situácii. Dodal, že pri evakuácii obyvateľov a ochrane majetku v povodňových oblastiach pomáha podľa potreby aj množstvo policajtov z celého Slovenska. "V okresoch Stará Ľubovňa a Kežmarok zasahujú policajti zo Žilinského a Trenčianskeho kraja, presunuli sme všetky sily tak po Slovensku, aby sme dokázali ochrániť majetky občanov," povedal Kaliňák. Dodal, že celkovo zasahovalo viac ako 8 500 príslušníkov silových zložiek štátu - ministerstiev obrany a vnútra.

Povodňová situácia je stále kritická. Okolo obeda očakávame prívalovú vlnu na rieke Ondava, oznámil minister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD). Na Ondave už zasahujú vojaci. "Teraz, len pred chvíľou sme boli požiadaní, aby sme tam navýšili počet vojakov na 260. Máme tam aj špeciálnu techniku, ktorá vie v prípade evakuácie zasiahnuť," informoval. Podľa Bašku sú veľké problémy aj v okolí mesta Šahy, na rieke Ipeľ, kde tiež pomáha armáda.

Vláda preberie zodpovednosť za škody spôsobené povodňami na majetku obyvateľov. Vyčlenila na to 25 miliónov eur z rezervy vlády a ďalšie očakáva z Európskeho fondu solidarity. Podľa Bašku nešli do sumy na odškodňovanie peniaze z rezortu armády. "Finančné prostriedky, ktoré máme na tento rok, boli nízke, napriek tomu ozbrojené sily urobili veľký kus práce," povedal. Výdavky armády na povodne sa majú podľa Bašku refundovať rezortu obrany naspäť. Na práce pri povodniach zapojila armáda v máji a júni vyše 3-tisíc vojakov, akciu nazval rezort obrany "Neverending rain - Nekončiaci dážď." Armáda poskytla aj viac ako 180 kusov techniky.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu