Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Verdikt úradu o spornej kúpe sanitiek oddialila choroba kupca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Očakávané rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý mal vlani na jeseň výhrady k nákupu 140 sanitiek štátnou záchrankou z Bratislavy, sa opäť oddialilo. Štatutárny zástupca záchranky Boris Moťovský sa chcel osobne zúčastniť na plánovanom rokovaní o záverečnom protokole kontroly, ale napokon účasť odriekol pre chorobu.

Dnes to potvrdila hovorkyňa úradu Helena Fialová. ÚVO vyčítal Záchrannej a dopravnej zdravotníckej službe Bratislava (ZDZS), že nastavila podmienky tendra na nákup sanitiek v prospech jedného z dodávateľov. Keďže záchranka nerešpektovala rozhodnutie, aby výzvu opravil, spustil kontrolu. Uzavrieť ju mal minulý týždeň vo štvrtok.

"Z dôvodu práceneschopnosti štatutára ZDZS sa kontrola ani v tento deň nemohla ukončiť," uviedla Fialová. Za nerešpektovanie rozhodnutia úradu hrozí podľa zákona o verejnom obstarávaní pokuta 300 až 30.000 eur. Medzičasom podľa skorších informácií ÚVO zastavil prešetrovanie sťažnosti, ktorou napadla výber dodávateľa sanitiek konkurenčná firma.

Bratislavská záchranka totiž uzavrela zmluvu s dodávateľom skôr, než konkurencia podala námietku. Podľa denníka Nový čas uzavreli obidve strany dohodu v nočných hodinách, presne minútu po polnoci.

"Zákon o verejnom obstarávaní umožňuje podať námietky len pred uzavretím zmluvy," tvrdila vo februári Fialová. Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava bola jednou z najúspešnejších spoločností, ktoré žiadali ministerstvo zdravotníctva o nové licencie na prevádzku záchraniek. V minulosti mala obsadených deväť staníc, po troch kolách udeľovania povolení z vlaňajška a tohto roka už viac než 50 z celkových 270.

Neúspešní žiadatelia o licencie opakovane kritizovali ministerstvo za údajne netransparentný výber prevádzkovateľov záchraniek. Zorganizovali viacero protestných podujatí a tri kolá tendra napadali aj na súde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu