Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polícia prešetruje ťažbu v tatranských dolinách

VYSOKÉ TATRY - Škandál vo Vysokých Tatrách! Polícia začala trestné stíhanie vo veci porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Zákon mali porušiť Štátne lesy TANAP-u ťažbou kalamitného dreva v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých a Západných Tatrách, s ktorou začali začiatkom júna. Podnet na políciu podal Klub stráže prírody. Prípadom sa zaoberá aj inšpekcia životného prostredia!

Podľa hovorcu Mariána Šturcela ŠL TANAP-u konali na základe nariadenia popradských hasičov sprístupniť cesty pre zásahové vozidlá. Ochranári na čele so Správou TANAP-u však tvrdia, že lesníci ťažbou poškodili vzácne biotopy európskeho významu, ktoré sa navyše nachádzajú v 4. a 5. stupni ochrany prírody. "Ide o zneužitie protipožiarneho projektu," uviedol Juraj Švajda zo Správy TANAP-u.

V 5. stupni ochrany podľa ochranárov nie je možné vykonávať činnosť. Príroda a procesy v nej sú tu ponechané na samovývoj. Lesníci však spadnuté kmene odstraňovali ťažkými mechanizmami. A to nielen z cesty, ale zasiahli aj takmer 30 metrov do územia prírodnej rezervácie.

Po vstupe lesných strojov do Tichej a Kôprovej doliny odišli z Vysokých Tatier pracovníci Národného parku Šumava. Pracovali tu na odstraňovaní kalamity. Česká ekologická organizácia Hnutí Duha odporučila darcom, ktorých pomoc postihnutým Tatrám smerovala na účet Štátnym lesom TANAP-u, aby požiadali o ich vrátenie.

ŠL TANAP-u porušenie zákona odmietajú. "Boli použité technológie šetrné k životnému prostrediu. Odmietame obvinenia z toho, že na území ťažíme z ekonomických záujmov," dodal M. Šturcel.

Ochranári a lesníci teraz čakajú na verdikt inšpekcie životného prostredia a na to, či polícia obviní konkrétne osoby z porušenia zákona. V prípade, že sa tak stane, hrozí páchateľovi 3-ročný trest odňatia slobody alebo pokuta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu