Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Štrajk vodičov SAD zrejme už nehrozí v 7 krajoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PREŠOV - Štrajk vodičov SAD zrejme už nehrozí v siedmich z celkovo ôsmich krajov. K trom doterajším, ktoré sa na zachovaní zliav pre zamestnancov a ich rodinných príslušníkov dohodli už skôr, dnes pribudli Košický, Prešovský, Trnavský a Nitriansky kraj.

Hrozba štrajku prevádzkovateľa prímestských autobusových liniek tak ostala už len v Bratislavskom kraji, povedal šéf odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

"Dohodli sme sa dnes v ďalších krajoch, štrajk však odvoláme, až keď sa dohodneme s poslednou samosprávou," uviedol Machyna. K podpisu zmlúv predsedami krajov by malo dôjsť v pondelok v Prešovskom, Košickom a Trnavskom kraji, v Nitrianskom kraji musí dnešnú dohodu so závodmi SAD odsúhlasiť krajské zastupiteľstvo. To by sa malo uskutočniť 14. júna.

Odsúhlasené zľavy sú podľa Machynu v jednotlivých krajoch takmer zhodné. Základom je cestovné za päť centov pre zamestnancov podnikov, ktoré zabezpečujú prímestskú dopravu, a ich deti za každých 50 začatých kilometrov cesty. Lacnejšie budú cestovať aj manželky či manželia zamestnancov a vdovy, vdovci a siroty bývalých zamestnancov.

V krajoch, kde by sa odbory nedohodli so samosprávou na zachovaní zliav, sa podľa skorších informácií mal postupne rozbehnúť štrajk. Na udržaní zliav sa najskôr dohodli v Žilinskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji. Dohody na zľavách platia do konca tohto roku.

Niektoré kraje už vyčíslili aj svoje náklady na poskytovanie zliav. Napríklad v Košickom kraji samospráva zaplatí za rok asi 25.000 eur. Odborári budú ešte pokračovať v rokovaniach v Bratislavskom kraji. V Bratislave by ďalšie rokovanie malo pokračovať v pondelok, poznamenal Machyna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu