Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

KOVO hrozí ostrým štrajkom autobusovej dopravy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Slovensko smeruje k ostrému štrajku v podnikoch SAD, počas ktorého by nemali jazdiť autobusy. Novinárom to dnes potvrdil šéf odborového zväzu KOVO Emil Machyna, termín štrajku nespresnil.

Rokovania so Zväzom autobusovej dopravy, na ktorých odbory požadovali zachovanie sociálnych výhod pre zamestnancov SAD a ich príbuzných, sa podľa neho skončili neúspešne.

"Kolektívne vyjednávanie bolo neúspešné pred sprostredkovateľom," poznamenal Machyna. Zároveň upozornil, že o štrajku budú do konca nasledujúceho týždňa hlasovať pracovníci jednotlivých podnikov SAD. Podľa neho väčšina zamestnancov bude súhlasiť so štrajkom, ku ktorému by potom malo dôjsť v dohľadnom čase.

"Znamená to, že autobusy nebudú jazdiť. Uvidíme, či to bude plošne alebo v jednotlivých krajských mestách postupne. To je už vecou taktiky a stratégie," dodal Machyna.

Počet podnikov SAD v krajine spresniť nevedel. Podľa odhadov by ich malo byť niekoľko desiatok, väčšina z nich je zastúpená vo Zväze autobusovej dopravy. Firmy v niektorých mestách prevádzkujú okrem prímestských a diaľkových liniek aj spoje mestskej hromadnej dopravy.

Odborársky predák tvrdil, že neuspeli ani s návrhom, aby namiesto zachovania sociálnych výhod došlo k navýšeniu miezd pracovníkov podnikov SAD. Napríklad vodičom autobusov, ktorí vraj mesačne zarábajú od 604 do 614 eur, tak mali podľa návrhu odborov stúpnuť platy o 20 percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu