Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Prvý kraj odsúhlasil zľavy, štrajk SAD nebude

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj odsúhlasil vodičom autobusov a ich rodinám zľavy na cestovnom, štrajk vyhlásený odborovým zväzom KOVO preto na budúcu týždeň v kraji nebude.

Dohoda, ktorú dnes podpísali zástupcovia dopravných spoločností so županom Vladimírom Maňkom, platí do konca tohto roka.

Odborári vyhlásili ostrý štrajk za zachovanie zliav pre zamestnancov v dopravných spoločnostiach začiatkom tohto týždňa. Prvé nátlakové akcie chcú spustiť na budúci týždeň v Prešovskom a Košickom kraji. Postupne sa mali pridať Nitriansky, Trnavský a Bratislavský kraj. Zľavy sa už však podarilo dohodnúť okrem Banskobystrického kraja aj v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Šéf odborového zväzu KOVO Emil Machyna dnes tvrdil, že vo väčšine krajov by sa mali samosprávy a dopravcovia s odbormi po vysvetlení situácie nakoniec dohodnúť. "Nejde o nové požiadavky, ale iba o zachovaní zliav," dodal Machyna. Či sa podarí presadiť dohodu aj v Bratislavskom samosprávnom kraji, kde v stredu župa zľavy odmietla, však nevedel odhadnúť.

Koľko Banskobystrická župa za zľavnené cestovanie vodičov a ich rodín zaplatí, zatiaľ podľa Maňku nie je jasné. "Pokiaľ by sme však na zľavy nepristúpili, vyvolalo by to tlak na mzdy a župu by to stálo oveľa viac," povedal Maňka po podpise dodatku k zmluve o výkone vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave.

Podpisom dodatku k zmluve by sa mala župa dopracovať aj k informáciám, koľko na zľavy pre zamestnancov v skutočnosti dopláca. Koncom roka by mala župa vedieť, koľko ľudí a ako často zľavy využíva. Každá skupina bude mať totiž inú cenu cestovného. Zamestnanci SAD zaplatia 0,04 eura za 50 kilometrov, ich deti za rovnakú vzdialenosť 0,05 eura a manželky a dôchodcovia budú mať polovičnú zľavu z ceny lístka. Podľa predbežných odhadov by mohli doplácať kraje na zľavy približne 20.000 až 50.000 eur za rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu