Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Autobusári chcú štrajkovať od 2. júna

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Odbory vyhlásili od 2. júna štrajk v podnikoch SAD v časti samosprávnych krajov. Oznámil to dnes šéf odborového zväzu KOVO Emil Machyna. Počas štrajku zrejme nebudú jazdiť autobusy. Odborári chcú nátlakové akcie začať najprv v Prešovskom a Košickom kraji.

Postupne by sa mali pridať Nitriansky, Trnavský a Bratislavský kraj. V ďalších krajoch, kde sa župani dohodnú na zachovaní zvýhodneného cestovného pre pracovníkov autobusovej dopravy a ich príbuzných, bude iba solidárny štrajk.

"Ostrý štrajk začína 2. júna o štvrtej hodine ráno. Formu vyhlásime deň predtým, či to bude, že zastavíme všetky autobusy alebo okupačný štrajk alebo forma iná. Platí, že bude prebiehať rokovanie až do dňa vyhlásenia štrajku a ak sa pridajú ďalšie VÚC, tam sa štrajkovať nebude a bude len solidárny štrajk," poznamenal Machyna.

So zachovaním cestovného za zvýhodnené ceny podľa doterajších informácií súhlasili zatiaľ Žilinský a Trenčiansky kraj, dohodu chystajú aj v Banskobystrickom kraji.

Machyna zatiaľ nespresnil, dokedy protest potrvá. V regiónoch, v ktorých bude len solidárny štrajk, zamestnanci autobusovej dopravy budú rozdávať letáky s vysvetlením pre verejnosť, prečo je protest potrebný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu