Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Zdravie nezhoršuje

MOCHOVCE - Atómová elektráreň Mochovce nezhoršuje zdravie ľudí žijúcich v jej okolí! Potvrdila to štúdia, ktorú vypracovali odborníci. Sťažnosti obyvateľov, ktorých choroby má vraj na svedomí atómka, považujú za neopodstatnené.

Štúdiu odborníci vypracovali po piatich rokoch od uvedenia elektrárne do prevádzky a skúmali jej vplyv napríklad na vznik zhubných nádorov. Dospeli k záveru, že atómka zdravotný stav ľudí nezhoršila. Mária Letkovičová zo spoločnosti Environment konštatovala, že úmrtnosť na nádory je v regióne síce vysoká, ale nie vyššia ako na väčšine územia západného Slovenska.

"Od začiatku jej fungovania sa v okolí Mochoviec nevyskytol žiadny prípad rakoviny štítnej žľazy," dodala. Primár Nemocnice sv. Svorada v Nitre J. Weber tvrdí, že pod stále vysokú úmrtnosť sa podpisuje najmä vysoký vek ľudí. Podľa riaditeľa elektrárne J. Holubca monitorujú životné prostredie a jej vplyv na kvalitu potravín. "Žiadne negatívne stopy sme nenašli a predpokladáme, že v budúcnosti sa na tom nič nezmení," povedal.

Názory ľudí v okolí atómky sú rôzne. "Je tu zlý vzduch, ľudí trápi reuma. Určite kvôli atómke," povedal Stanislav (31) z Kalnej nad Hronom. Naopak, Viliam Baštrnák sa teší, že vďaka elektrárni majú ľudia aspoň zamestnanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu