Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

EBO vyrobili za desať mesiacov 9 209 GWh elektriny

BRATISLAVA - Atómová elektráreň Jaslovské Bohunice (EBO), odštepný závod Slovenských elektrární, a.s., vyrobila za desať mesiacov tohto roka elektrickú energiu v objeme 9 209 gigawatthodín (GWh), čo je medziročne menej o 2 %.

V samotnom októbri vyprodukovali elektrárne 1 126 GWh elektrickej energie, čím splnili plán výroby na 100,4 %. Vyplýva to z informácií zverejnených spoločnosťou.

Výroba v elektrárni V1 dosiahla v októbri 537 GWh, zatiaľ čo produkcia v elektrárni V2 dosiahla 589 GWh. Bohunice dodali za desať mesiacov tohto roka teplo v objeme 1 122 847 gigajoulov (GJ), čo predstavuje pokles o 5 % v porovnaní s predchádzajúcim obdobím minulého roka. V samotnom októbri predstavovala produkcia tepla 112 922 GJ.

Minister hospodárstva SR Pavol Rusko presadzuje spoločné odstavenie dvoch jadrových blokov V1 EBO v roku 2008. Podľa neho sa bezpečnostné riziko zvýši až o 100 % v prípade, že sa jadrové bloky neodstavia súčasne.

Komisia, ktorá má posúdiť možnosti spoločného odstavenia jadrových blokov V1, plánuje audit týkajúci sa tejto problematiky. Audit by mala vykonať rakúska spoločnosť Enconet. Komisia na svojom stretnutí vytvorila štvorčlenný tím, ktorý navštívi pôvodné členské krajiny EÚ a do konca roka sa stretne s ich odborníkmi na jadrovú energetiku.

Úlohou tímu je zmapovať, ako spomínané krajiny vnímajú súčasné odstavenie oboch blokov. Vláda SR sa v prístupovej zmluve k EÚ zaviazala odstaviť prvý blok elektrárne V1 v roku 2006 a druhý blok v roku 2008. Dva reaktorové bloky elektrárne V1 a dva bloky V2 boli postupne pripojené k energetickej sieti Slovenska v rokoch 1978 až 1985.

Ich celkový výkon je 1 760 megawattov, čo predstavuje v rámci celého energetického systému SR najvyšší inštalovaný výkon v jednej lokalite. Každý reaktorový blok má dve turbíny s výkonom po 220 megawattov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu