Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bývalý šéf nebankovky Grega s novým procesom neuspel

Matúš Grega
Matúš Grega (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici dnes zamietol návrh odsúdeného šéfa nebankovej spoločnosti AGW Matúša Gregu o obnovenie procesu. Súd, ktorý mu v apríli 2008 schválil dohodu o vine treste na 8,5 roka väzenia a pokutu dva milióny korún (66.388 eur), podľa neho porušil zákon, pretože nezisťoval, či má na jej zaplatenie peniaze. Grega pokutu neuhradil, a súd mu preto neskôr zvýšil trest o dva roky.

"Dvakrát prebehlo dohadovacie konanie, kde ste nepochybne prebrali všetky podmienky, aj čo sa týka peňažného trestu," zdôvodnil uznesenie súdu predseda senátu. Obhajca argumentoval, že súd pri rozhodovaní o horšej sociálnej situácii Gregu nevedel, a preto ide o novú závažnú skutočnosť. Podľa predsedu senátu však súd nemusel skúmať, či je bývalý šéf nebankovej spoločnosti AGW solventný. Proti dnešnému uzneseniu súdu podal Grega na mieste sťažnosť.

AGW spolu s ďalšími nebankovými spoločnosťami pred krachom v roku 2002 vyberali od ľudí finančné vklady a sľubovali im ich vysoké zhodnocovanie. Gregova spoločnosť napríklad ponúkala ročné úroky do výšky takmer 40 percent. Firmy však fungovali na princípe takzvanej pyramídovej hry, keď sa výnosy bez tvorby skutočného zisku až do krachu vyplácali z vkladov ďalších sporiteľov.

Nebankové spoločnosti, ktorých na Slovensku pôsobilo okolo 30, poškodili podľa polície od 300.000 do 350.000 ľudí v prepočte o celkovo takmer 830 miliónov eur. Časť ich manažérov ostala nepotrestaná.

Vo väzení je Vladimír Fruni z Horizontu a BMG Invest. Trest si už odpykal Fruniho exkolega Marián Šebeščák. Naopak, ukončený nie je proces s Jozefom Majským, obžalovaným z tunelovania týchto spoločností, či s bývalým šéfom nebankovej spoločnosti Sun Jozefom Šikrhom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu